Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija: Vulkan Stromboli i dalje izbacuje lavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrh talijanske Civilne zaštite, predstavnici Nacionalnog instituta geofizike i vulkanologije i državnog povjerenstva za velike opasnosti obišli su vulkan Stromboli kako bi na licu mjesta, na otoku između Napulja i Sicilije, utvrdili stanje nakon što je dan ranije vulkan ponovno počeo svoju aktivnost.

Na vulkanu izlazi lava iz tri otvora, a postoji opasnost od odvajanja i odrona goleme mase kamenja i ohlađene lave, kao što se dogodilo koncem 2002. godine kada je posljednji puta zabilježena jača vulkanska aktivnost na otoku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglašen crveni alarm VIDEO Erumpirao vulkan na Kamčatki, oblak pepela visok 20 kilometara: "Ostanite kod kuće!" Mauna Loa - 4 Čudo prirode VIDEO Pogledajte tok lave koji se kreće 40 metara na sat: Posjetitelji hrle obići najveći aktivni vulkan na svijetu

Nakon ocjene stanja donijet će se daljnje odluke, među kojima i o eventualnoj evakuaciji stanovnika otoka.

Uz izlazak lave na visini od oko 600 metara nad morem - vulkan je visok oko 900 metara iznad površine mora, ali još oko 2.000 metara pod morem - bilježe se eksplozije.

Ipak, "čini mi se kako nema posebnih problema, situacija je mirna. Postoji normalna evolucija fenomena", izjavio je šef talijanske civilne zaštite Guido Bertolaso nakon obilaska otoka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene