Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putovali u gumenom čamcu

Italija: U brodolomu poginulo 40 migranata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko četrdeset migranata poginulo je u nesreći njihovog gumenog čamca, ispričali su utorak preživjeli koji su stigli u Kataniju na Siciliji, gdje su ih dočekali članovi nevladine organizacije Save the Children.

"Preživjeli pričaju da ih je bilo 137 u gumenom čamcu koji se ispuhao ili eksplodirao - to je zasad nejasno - i dio ih je pao u more. Neki govore da ih je bilo 'jako puno', a drugi da ih je bilo četrdesetak", rekla je članica NGO Giovanna di Benedetto.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku

Preživjeli su dio skupine od oko 200 osoba s dvaju plovila koji su posljednjih dana su spašeni iz Sicilijskog kanala. Nesreća se dogodila prije akcija spašavanja ovog vikenda tijekom kojih su pripadnici talijanske mornarice i obalna straža, uz potporu nekoliko trgovačkih brodova, spasili oko 6000 ljudi.

Gotovo 1300 imigranata stiglo u Italiju

Više od 3000 imigranata je stiglo ne raznim plovilima u ponedjeljak na Siciliju i u druge gradove na jugu poluotoka i više od 1000 ih je stiglo u utorak.

U travnju je u nizu brodoloma poginulo više od 1200 imigranata.

Italija je u ponedjeljak pozvala Europsku uniju da donese "djelotvorne mjere" glede neprekidnog priljeva izbjeglica sa Sredozemlja.

"Summit EU-a (u travnju) na kraju je potvrdio da je problem izbjeglica u Sredozemnom moru europski problem, ali sada nam trebaju djelotvorne mjere", rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni u telefonskom razgovoru s europskim povjerenikom za useljeništvo Dimitrisom Avramopoulosom, a prenosi njegovo ministarstvo.

Spašeno 217 imigranata nedaleko libijske obale

"Italija očekuje ne samo jačanje Frontexa (europska agencija za nadzor vanjskih granica Schengenskog prostora), nego i iznimnu gospodarsku uključenost EU-a u rješavanju hitnih potreba u vezi s prihvatom imigranata", dodao je Gentiloni.

Talijanski ministar u utorak je istaknuo da "za rješenje tog problema nije dovoljno dodati desetak brodova talijanskim brodovima u Sredozemnom moru" i tražio je europsku pomoć u borbi protiv trgovine ljudima te razmatranje novog pristupa u pogledu prava na azil. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene