Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija: Prva uhićenja štrajkaša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski vozači kamiona nastavili su štrajkati unatoč odredbi vlade lijevog centra, premijera Romana Prodija, kojom se zahtijeva prekid prosvjeda koji drugima onemogućava normalno kretanje i poslovanje, a policija je provela prva uhićenja nasilnih štrajkaša.

Na osnovu vladina zahtjeva policija je danas uhitila četvoricu prosvjednika, koji su se suprotstavili policajcima u Napulju, a na Siciliji je zatvoren čelnik prosvjednika autoprijevoznika, Giuseppe Richichi, pod optužbom da je prekinuo osnovnu javnu uslugu. U talijanskim trgovinama ponestaje robe, a na benzinskim crpkama nema goriva. Policija mora pratiti autocisterne do benzinskih crpki kako dopremu goriva ne bi zaustavili vozači u štrajku.

Pročitajte i ovo Zastoj prometa na križanju Savska-Vukovarska zastoji i gužve FOTO Kaos u prometu u Zagrebu: Tramvaj iskliznuo iz tračnica Prometna nesreća u Zagrebu - 1 Hitne službe na terenu VIDEO/FOTO Prometna nesreća u Zagrebu: Automobil završio na krovu

Autoprijevoznici prosvjeduju zbog skupog goriva i konkurencije vozača iz bivših istočnoeuropskih zemalja, koji prevoze robu po upola nižim cijenama. Zbog štrajka autoprijevoznika zaustavljene su i neke tvornice, jer nisu dobile materijal za nastavak rada. Više od 22 tisuće radnika FIAT-a je, primjerice, u srijedu ostalo u svojim domovima, jer u pogonima te automobilske tvornice ne bi imali što raditi.

Nastavi li se štrajk autoprijevoznika, kojih u Italiji ima više od
600 tisuća, u mnogim tvornicama bi više od 50 tisuća radnika moglo ostati bez posla, a Talijani bez osnovnih namirnica za božićne blagdane.

Vlada ne želi pregovarati s autoprijevoznicima dok oni blokiraju ceste i sprječavaju normalno kretanje drugima. Autoprijevoznici ne odustaju od prosvjeda.

Na ključnim autocestovnim čvorovima vozači kamiona sprječavaju prolaz drugim kamionima pa je došlo i do međusobnih sudaranja. Granični prijelaz prema Francuskoj je, primjerice, potpuno blokiran, a teško je proći i pokraj Venecije prema Trstu i talijansko-slovenskoj granici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene