Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrečene u odsutnosti

Italija: Potvrđene presude za 23 agenta CIA-e

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najviši talijanski sud potvrdio je zatvorske kazne agentima CIA-e, zbog otmice egipatskog imama Abua Omara u Milanu 2003. godine.

Najviši talijanski sud, Kasacijski sud u Rimu, u srijedu je potvrdio zatvorske kazne izrečene u odsutnosti agentima CIA-e zbog otmice egipatskog imama Abua Omara u Milanu 2003. godine.

U prosincu 2010. Prizivni sud osudio je 22 agenta CIA-e i jednog pilota američkog ratnog zrakoplovstva na sedmogodišnje i jednu devetogodišnju zatvorsku kaznu, a nju je dobio bivši čelnik CIA-e u Milanu Bob Seldon Lady. Prvostupanjski sud odredio je kazne zatvora u trajanju od pet do osam godina.

Svi osuđeni agenti su u bijegu i, po izvorima pri talijanskom ministarstvu pravosuđa, to će ministarstvo od SAD zahtijevati njihovo izručenje. Određena je zaplijena Ladyjeve kuće, koja se nalazi na talijanskom tlu.

Pročitajte i ovo Ilustracija VENDETA U ITALIJI Mafijaši su sve dovitljiviji: Imali su lukav plan kako da otruju svećenika, ali im nije uspjelo Milan u smogu veliko zagađenje zraka VIDEO Uzbuna u susjedstvu: Uvedena djelomična zabrana dizelskih vozila, ali to nije sve

>> Na 11. rujna izlazi knjiga 'prave istine' o misiji u kojoj je ubijen Osama bin Laden

Kasacijski sud je istodobno zatražio da se bivšem načelniku talijanske vojne obavještajne službe (Sismi) Nicolu Pollariju i njegovom nekadašnjem pobočniku Marcu Manciniju ponovno sudi na Prizivnom sudu, koji je za obojicu potvrdio oslobađajuće presude prvostupanjskog suda, iako je državni odvjetnik tražio kazne od 12 i 10 godina zatvora.

Egipatski imam Abu Omar, punim imenom Hasan Mustafa Osama Nasr, otet je 2003. na jednoj milanskoj ulici i zrakoplovom prebačen u Egipat na ispitivanje, gdje je, tvrdi, bio sedam mjeseci mučen. U vrijeme otmice uživao je azil i imao boravište u Italiji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene