Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz granicu s Italijom 'rat u eteru'

Italija ni Slovencima ne da gledati televiziju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće slovenskih televizijskih pretplatnika uz granicu s Italijom od sredine prošlog tjedna ne mogu gledati slovenske televizijske programe nakon početka njihova emitiranja na novom kanalu koji omogućava bolje širenje digitalnog signala, javljaju slovenski mediji.

Slovenci u pograničnom području ostali su od prošle srijede bez signala slovenskih televizija, jer kanal na kojemu one emitiraju nezakonito koriste talijanske postaje, no nije riječ o novoj pojavi.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 3 Blizu granice s Hrvatskom Završena akcija spašavanja: Otkriveno stanje speleologa, a spasilačka služba razmišljala je i o miniranju Slovenski specijalci, ilustracija Velika akcija Slovenski specijalci upali u osnovnu školu: Uhićena je učiteljica

'Već se godinama zgražamo nad postupcima Talijana koji nezakonito koriste naše frekvencije, razlika je u tome što su naši pretplatnici prije imali smetnje u primanju programa, dok u digitalnoj tehnologiji ostaju potpuno bez slike ili im se na ekranu pojavljuju talijanski programi', rekao je za ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' Miran Dolenec, ravnatelj Odašiljača i veza Slovenske radio-televizije.

'Italija krši plan o korištenju frekvencija, dogovoren na međunarodnoj razini, te koristi za emitiranje i frekvencije koje su dodijeljene Sloveniji', kazao je Dolenc.

Prema njegovim riječima, problem primanja slovenskih programa u prostoru uz granicu s Italijom povećao se još početkom prosinca prošle godine, kada je talijanska pokrajina Furlanija-Julijska krajina prešla na digitalno emitiranje televizijskog signala. Ministarstvo tehnologije tada je tvrdilo da su novi jači odašiljači isključeni nakon intervencije kod talijanskih vlasti i da su smetnje trajale samo jedan dan.

No nakon što su slovenski programi prošlog tjedna prešli na emitiranje na nov kanal koji 'zauzima' Italija, slovenski mediji već govore o novom 'ratu u eteru'. 'Prijava zbog smetnji signalima iz Italije svake je godine sve više', rekla je glasnogovornjica slovenske Agencije za poštu i elektroničke komunikacije Tina Čuček.

Slovenski mediji navode da Slovenija ni ranijih godina nije mogla riješiti slične sporne slučajeve, jer se Italija u dodjeli televizijskih i radio-frekvencija ravna po vlastitim propisima koji nisu usklađeni s međunarodnim i europskim dogovorom o raspodjeli i korištenju frekvencija. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene