Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon Montijeve ostavke

Italija: Napolitano raspustio parlament, izbori u veljači

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano u subotu je raspustio parlament i otvorio put parlamentarnim izborima koji će se, po odluci vlade donesenoj u subotu, održati 24. i 25. veljače iduće godine.

Premijer Mario Monti podnio je ostavku u petak nekoliko mjeseci prije isteka mandata nakon što je njegova tehnokratska vlada izgubila potporu Berlusconijeve stranke Narod slobode (PDL).

Tjednima se nagađalo kakvu će ulogu Monti imati na izborima koji će biti održani 24. i 25. veljače, kako je odredila njegova vlada. Sve su izraženije sumnje da će Monti sudjelovati u, kako izgleda, oštroj predizbornoj kamapnji. Bivši europski povjerenik, koji je prije godinu dana imenovan na čelo tehnokratske vlade kako bi izbavio Italiju iz financijske krize, suočavao se s rastućim pritiskom da se nadmeće za drugi mandat a ranije ovoga tjedna

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Slika nije dostupna 'Krhka' koalicija Berlusconijevi saveznici prijete rušenjem vlade

>> Premijer Monti predao ostavku

Sada to, međutim, izgleda mnogo manje izvjesno jer rezultati ispitivanja javnog mišljenja sugeriraju da bi koalicija centra koju bi vodio Monti vjerojatno bile tek treća pa čak i četvrta na izborima na kojima bi, očekuje se, pobijedila Demokratska stranka lijevog centra Pier Luigija Bersanija.

'Ishod izbora mogao bi biti nepovoljan a pitanje je kako bi se to odrazilo na njegovu osobnu vjerodostojnost a i na njegov reformski plan', rekla je agenciji Reuters osoba bliska Montiju.

Glavni talijanski listovi u subotu su izvijestili da on nije sklon kandidaturi, dijelom zbog razočaravajućih rezultata ispitivanja javnog mišljenja a dijelom zbog sumnji u kvalitetu stranaka centra koje bi koristile njegovo ime.

Drugi izvor upoznat s razgovorima između Montija i tih stranka rekao je da je to još neriješeno i da Monti 'razmatra sve mogućnosti i razmišlja'.

Očekuje se da Monti svoje planove iznese na konferenciji za tisak u nedjelju, no jedan od Reutersovih izvora predviđa da će on tom prilikom samo predstaviti svoje političke planove a odluku o izravnijem uključenju u kampanju donijeti tek nakon Božića. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene