Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija: Marini vratio mandat Napolitanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik talijanskog Senata Franco Marini odustao je od mandata kojeg mu je predsjednik republike Giorgio Napolitano povjerio 30. siječnja za traženje izlaska iz krize vlade nakon ostavke premijera Romana Prodija.

'U parlamentu nema većine koja je za stavaranje vlade koja bi provela izbornu reformu', izjavio je Marini novinarima u predsjedničkoj palači Quirinalu nakon razgovora s Napolitanom, kojem je vratio istraživački mandat pošto nije mogao utjecati da stranke koalicija lijevog centra i desnog centra dođu do suglasja za reformu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Slika nije dostupna Italija: Marini pokušava usuglasiti stavove desnog i lijevog centra

Napolitano je zahvalio Mariniju na obavljenom poslu, te će vjerojatno raspustiti parlament i sazvati prijevremene izbore. Nakon raspuštanja parlamenta izbori se trebaju održati u roku od 70 dana, što znači najvjerojatnije u prvoj polovici travnja.

Marini je razgovarao s izaslanstvima Nacionalnog saveza Gianfranca Finija, koje je zatražilo sazivanje prijevremenih izbora, zatim pokreta Naprijed Italijo Silvija Berlusconija, koje je također zatražio izbore, te s izaslanstvom Demokratske stranke Waltera Veltronija, koja je ipak za promjenu izbornog sustava prije izbora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene