Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija: Marini pokušava usuglasiti stavove desnog i lijevog centra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik talijanskog Senata Franco Marini, kojemu je predsjednik republike Giorgio Napolitano povjerio tzv. istraživački mandat, započeo je s gotovo nemogućim traženjem suglasnosti između stranaka desnog i lijevog centra o stvaranju vlade koja će realizirati izmjenu izbornog zakona prije raspuštanja parlamenta i sazivanja prijevremenih izbora, nakon krize vlade nastale ostavkom premijera Romana Prodija.

Stranke desnog centra na čelu sa Silvijom Berlusconijem odbijaju svaku mogućnost stvaranja neke prijelazne vlade i traže hitno sazivanje prijevremenih izbora. Marini će najprije saslušati prijedloge manjih stranaka, a u petak će nastaviti s konzultacijama za nalaženje mogućnosti da se odgodi raspuštanje parlamenta do ljeta, odnosno do provedbe određenih reformi, na prvom mjestu izbornog zakona.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Slika nije dostupna Italija: Marini vratio mandat Napolitanu

Berlusconi je izjavio kako 'nema prostora za dijalog oko održavanja na životu sadašnjeg parlamenta', te kako su prijevremeni izbori najbolji put za Italiju. Istog su mišljenja stranke njegove koalicije, Nacionalni savez, Gianfranca Finija i Sjeverna liga, Umberta Bossija, dok se malo otvorenijom za dijalog pokazala demokršćanska UDC, Pierferdinanda Casinija.

Sjeverna liga prijeti kako će njezini zastupnici i senatori izaći iz parlamenta ako se pokuša stvoriti nova vlada i odgoditi izbore. 

Nećemo ni sudjelovati na konzultacijama', izjavio je jedan od čelnika Sjeverne lige Roberto Calderoli, koji je dodao kako će se razmotriti i eventualno sazivanje prosvjeda kao 'odgovor naroda' na politiku odgađanja izbora.

Stranke lijevog centra traže prije sazivanja prijevremenih izbora promjene u izbornom sustavu kako bi Italija dobila čvršću vladu od Prodijeve, koja je izabrana sadašnjim izbornim zakonom, koji, praktički, onemogućava stvaranje čvršće većine.

Prema ispitivanju javnog mišljenja, čak 70 posto Talijana negativno ocjenjuje djelovanje Prodijeve vlade, što znači da je negativno vide i birači s lijevog centra. Takav poražavajući rezultat, ocjenjuje se, gotovo sigurnom čini pobjedu Berlusconijeve koalicije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene