Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unosan posao

Italija: Mafija potapa brodove s nuklearnim otpadom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanske vlasti istražuju potopljeni teretni brod Cunsky, nedaleko od svoje obale, nakon tvrdnji kako ga je talijanska mafija namjerno potopila.

Tu je informaciju vlastima proslijedio doušnik Francesco Fonti, rekavši sucu na sudu kako je brod u pitanju samo jedan od nekolicine, koju je on potapao u sklopu operacije mafije, kako bi se zaobišle zakonske prepreke oko odlaganja toksičnog otpada, piše BBC. Potopljeni brod pronađen je oko 30 kilometara jugozapadno od obale Italije, a Fonti tvrdi kako je prevozio 120 bačvi s toksičnim materijalom.

Pročitajte i ovo Sara i Bob Bull Okomili se na njega Milijarder otkrio da je drugi put bankrotirao: "Na monstruozan način upao sam u dugove od 850 milijuna eura" Ilustracija 'Ndrangheta, Cosa Nostra, Camorra... Više od tisuću pripadnika talijanske mafije trenutno živi i djeluje u Njemačkoj

Brod je snimljen kamerom na automatiziranoj podmornici te je pored njega snimljena i nekolicina žutih bačvi s oznakom koja izričito označava njihov sadržaj kao toksičan. Fonti je vlastima rekao i kako se mafija nasilno ubacila u unosan posao zbrinjavanja nuklearnog otpada, no oni ga se nisu rješavali, već su ga jednostavno potapali zajedno s brodovima na pučini. Sam je priznao da je kriv za potapljanje još dva broda sa sličnim teretom, a njegove tvrdnje sada provjeravaju stručnjaci, koji analiziraju uzorke uzete iz olupine broda, odnosno tereta koji je prevozio.

Jedan talijanski dužnosnik izjavio kako će se, ukoliko analiza uzoraka otpada potkrijepi priču doušnika, pokrenuti opsežna potraga za čak 30 brodova sa sličnim otpadom, potopljenih duž talijanske obale. Greenpeace je napravio i listu svih brodova koji su misteriozno nestajali duž obale Italije i Grčke. 'Poznato mi je samo kako nema dokaza za te tvrdnje, no vidio sam izvještaje medija kako je na obalnom području Calabrije došlo do povećanja oboljenja od raka', kazao je za Associated Press Alessandro Gianni, direktor talijanskog Greenpeacea.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene