Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Italija otvorila istragu

Surađuju li krijumčari ljudi s humanitarnim organizacijma?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski tužitelj rekao je da istražuje neke članove humanitarnih organizacija koji na Mediteranu spašavaju migrante zbog sumnji da su surađivali s krijumčarima ljudi.

Ambrogio Cartosio, glavni tužitelj zapadnog sicilijanskog grada Trapanija, rekao je pred parlamentarnim odborom u Rimu da same organizacije nisu meta istrage.

Pročitajte i ovo Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga Ilustracija Pala mreža krivotvoritelja Proizveli milijune eura: Novac tiskali svakog dana od 9 do 17 sati, a za određene novčanice imali posebna imena

Sumnje su se pojavile jer postoje naznake da su neke spasilačke ekipe unaprijed znale gdje treba tražiti brodice s migrantima nakon što su ih krijumčari poslali iz sjevernoafričkih luka, rekao je.

"Znamo da su nevladine organizacije spašavale ljude na moru a da nisu informirale obalnu stražu", pojasnio je Cartosio.

Također je rekao da nema dokaza o telefonskim kontaktima između krijumčara i spasioca niti o podmićivanju nevladinih organizacija. Cartosio nije ulazio u druge pojedinosti jer informacije o istragama koje su u tijeku moraju biti tajne.

Tužitelj Katanije, na istočnoj obali Sicilije, također istražuje te optužbe. No nije otvorio kaznenu istragu jer nema dokaza da su krijumčari i spasioci doista u dogovoru, premda tvrdi da postoje telefonski kontakti. Humanitarne organizacije odbacuju sve optužbe.

U Italiju je ove godine došlo gotovo 40 posto više migranata nego u istom razdoblju lani, a u zadnje tri godine stiglo ih je više od pola milijuna.

Neki talijanski političari tvrde da nevladine organizacije vode "taksi" službu za migrante. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene