Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija će zbog tragedije kod Lampeduse zatražiti pomoć EU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski čelnici zatražili su veću podršku Europske unije u rješavanju problema imigracije i trgovine ljudima nakon što je je brodolomu u četvrtak pred obalom Lampeduse poginulo moguće i oko 200 useljenika.

"Učinit ćemo da nas se čuje", obećao je talijanski ministar unutarnjih poslova i zamjenik premijera Angelino Alfano prije telefonske konferencije s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuleom Barrosom. Italija više ne može podnositi breme velikih valova imigranata koji se na putu prema Europi iskrcavaju na otok Lampedusu, rekao je Alfano.

"Nadamo se da će Europska unija shvatiti da to nije talijanska nego europska drama", rekao je Alfano koji se brzo uputio na mjesto nesreće. Premijer Enrico Letta brodolom je nazvao "golemom tragedijom" i sazvao u četvrtak popodne izvanrednu sjednicu vlade.

Talijanska vlada je petak proglasila danom žalosti zbog pogibije velikog broja Eritrejaca i Somalaca koji su stradali kada se njihov pretrpani brod zapalio i prevrnuo.

>>
VIDEO Dramatična potraga za više stotina nestalih nakon prevrtanja broda

Među poginulima je veliki broj žena i djece kojis u se nalazili na brodu koji je prevozio oko 500 ljudi. Najmanje je 155 preživjelih nađeno a 250 se još uvijek smatra nestalima.

Mnogi imigranti svake godine ginu na opasnom putu između sjeverne Afrike i najjužnijih obala Italije. Posljednja izvješća su pokazala da se samo ove godine u prvih sedam mjeseci na jug Italije, najčešće na Lampedusu, iskrcalo oko 12.000 useljenika, od toga u samo jednom tjednu 1300.

Na svom Twitter računu papa Franjo pozvao je vjernike da mole za žrtve brodoloma i rekao da je sramotno što se dopušta da se događaju takve nesreće. "Molimo se Bogu za žrtve tragičnog brodoloma pred obalom Lampesue", poručio je Papa.

Europska unija kao i domovine mnogih očajnih useljenika koji dolaze u Italiju moraju preuzeti veću odgovornost u suzbijanju trgovine ljudima koji iskorištavaju očajnike, rekao je talijanski predsjednik Giorgio Napolitano.

"Pokolj nevinih" koji se dogodio u četvrtak pokazuje koliko je važno da međunarodna zajendica povede borbu protiv trgovine ljdima, rekao je Napolitano. "Ključno je zaustaviti kriminalnu trgovinu ljudskim bićima u suradnji sa zemljama njihovog porijekla", rekao je Napolitano.

Neki mediji procjenjuju da bi konačan broj mrtvih mogao dostići dvije stotine. Točan broj poginulih još nije poznat a po posljednjim podacima u hangaru u Lampedusi nalaze se 93 tijela.

Izvor iz službi spašavanja na Lamepdusi rekao je da bi se na brodu koji se prevrnuo mogla nalaziti tijela oko stotinu ljudi, većinom žena i djece, no istaknuo je da je procjena aproksimativna. Alfano je rekao da će na Lamapedusu biti poslano 120 lijesova te da će stradali biti pokopani na više groblja na jugozapadu Sicilije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Migranti tijekom operacije spašavanja Blizu otoka Lampedusa Tragedija na Mediteranu: U brodolomu poginuo 41 migrant, samo nekoliko ih je preživjelo

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene