Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija će od 2010. godine svima uzimati otiske prstiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski parlamentarci su prihvatili odredbu o uključivanju otisaka prstiju u sve osobne iskaznice koje će se izdavati od 2010. godina, a odluka je donesena u trenutku dok se u Italiji vode rasprave o ranijoj odluci vlade da popiše i uzme otiske prstiju etničkih Roma u zemlji, uključujući i djecu.

Odredbu je predložilo parlamentarno povjerenstvo uz potporu koalicije desnog centra premijera Silvija Berlusconija i nekoliko oporbenih zastupnika, uključujući i katolike s političkog centra.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Povećanje kontrole Njemačka planira nadzor zaštićenih poruka i uzimanje otisaka prstiju djeci Slika nije dostupna Čitač otisaka prstiju na Ajaxovom stadionu

"Bilo bi rasistički i diskriminatorno uzimati samo otiske Romima", rekao je čelnik Unije kršćanskih demokrata Pier Ferdinando Casini i dodao kako bi iz razloga sigurnosti bio sretan da se otisci prstiju uzmu i od njegove djece.

Drugi oporbeni čelnik Antonio di Pietro iz stranke "Italija vrijednosti" je, međutim, odluku da se otisci prstiju uzimaju svima osudio kao šokantan" pokušaj omekšavanja rasističkih i ksenofobnih namjera vlade".

U međuvremenu je ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni rekao da će vlada raditi na popisivanju Roma, uključujući i uzimanje otiska od djece, što je Europski parlament osudio kao diskriminatoran potez.

Popisivanje koje ovoga tjedna treba početi u Rimu i drugim većim gradovima bit će dovršeno u listopadu, rekao je Maroni. Plan o uzimanju otisaka prstiju prihvaćen je u sklopu vladine kampanje za suzbijanje uličnog kriminala, a doživio je brojne kritike iz zemlje i inozemstva.

Pretpostavlja se da u Italiji živi najmanje 160.000 Roma, a polovinu toga broja čine djeca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene