Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritičan položaj

Italija bi se jednog dana mogla doslovno raspasti...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici predviđaju da će se Italija jednoga dana raspasti.

Nakon snažnih potresa u Italiji prošlog tjedna, tlo u Italiji još se nije smirilo. U sjeveroistočnoj regiji Emilia Romagna, u nedjelju navečer ponovno se osjetio potres. Seizmolozi ne isključuju mogućnost novih snažnih potresa.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Slika nije dostupna Čeka li nas nova velika tragedija Niz metropola nalazi se na smrtonosnim pločama

Razlog ovim potresima je kritičan položaj Italije, piše Deutsche Welle. S juga pritišće Afrička ploča i gura je prema europskom kontinentu. U zoni najvećeg pritiska su Alpe. S istoka se pojavljuje Jadranska ploča pod Italijom, zbog koje se dižu Apenini, koji se protežu od sjevera k jugu. Na zapadu se nalazi Korzika, koja se nalazi na Europskoj ploči, koja se pomiče tri milimetra godišnje u smjeru Italije.

>> Panika u Italiji: Novi potres zatresao regiju Emilia-Romagna

Tako pritisnuto sa svih strana, tlo Italije se 'rasprslo' kao staklo. Mozaik od više milijuna tona teških i kilometrima debelih 'paketa' stijena pomiče se poput slagalice. Na obodima dijelova tla se ovaj povećani pritisak oslobađa u potresima.

Stručnjaci samo djelomično mogu reći koje zone su najugroženije. Oni prije svega koriste podatke o povijesti potresa. Ugrožena je cijela zemlja, ali najviše njezino središte i područje oko Bologne.

Kretanje tla pokazuje da se Italija rascjepljuje. GPS detektori, koje su geolozi postavili širom zemlje ukazuju na to da dijelovi Italije 'pokreću' u različitim smjerovima. Jug se 'kreće' u smjeru Balkana, dijelovi sjevera se pomiču k jugozapadu, Sicilija 'plovi' u smjeru kopna, Rim se 'kreće' na sjever, a središnja Italija prema istoku. U dalekoj budućnosti, dijelovi Italije će biti povezani s Alpama, drugi s Balkanom, a neke regije će postati otoci u moru. A potresa će uvijek biti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene