Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Terorizam u BiH

Istražuju se veze napadača iz Bugojna s policijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počinitelji bombaškog napada na policijsku postaju u Bugojnom 27. lipnja, u kojem je jedan policajac poginuo a više ih je ranjeno, vjerojatno su imali suradnike unutar policijskih redova i te sumnje sada su postale predmetom opsežne istrage, prenose u petak banjalučke 'Nezavisne novine'.

Prema navodima ovog lista, istragu je naložio komesar policije u županiji Središnja Bosna Drago Vukoja, a posebno će se provjeravati obiteljske veze Harisa Čauševića koji je uhićen odmah nakon napada i priznao sudjelovanje u njemu. Ravnatelj Obavještajno-sigurnosno agencije Bosne i Hercegovine (OSA) Almir Džuvo ranije ovog tjedna je na sjednici parlamentarnog povjerenstva za obranu i sigurnost upozorio na bliske obiteljske veze Harisa Čauševića s Islamom Čauševićem, jednim od čelnika bugojanske policije. Džuvo je sugerirao kako je u najmanju ruku čudno da policija nikada nije pretražila Čauševićevu kuću iako je OSA dostavila brojne podatke o njegovim sumnjivim aktivnostima.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Islam Čaušević naknadno je reagirao tvrdeći kako nije nikakav bliski rod osumnjičenom za terorizam a ravnatelja OSA-e Džuvu optužio je za širenje neistina. 'Ne znam otkuda ravnatelju OSA-e podaci da sam rođak osumnjičenog i da sam ga štitio jer to je apsolutna neistina', izjavio je Islam Čeušević dodajući kako je osobno dostavio podatke federalnoj policiji o hakerskim napadima Harisa Čauševića na internetske stranice državnih tijela vlasti. 'Nezavisne' sada navode kako u samom Ministarstvu unutarnjih poslova županije Središnja Bosna radi Husein Čaušević, stric Harisa Čauševića, dok je njegov navodno bliski rođak Zaim Ždralović zapovjednik posebne policijske postrojbe županijskog MUP-a.

'Ne znam koliko su ti navodi utemeljeni no želim da se sve to istraži', izjavio je komesar Vukoja istaknuvši kako je ovakvu odluku zapravo donio i prije optužbi koje su se pojavile u medijima. Prema podacima OSA-e objavljenim nakon napada u Bugojnu u BiH je evidentirano oko tri tisuće osoba koje bi se mogle povezati s terorističkim aktivnostima. Nakon objave te informacije o njoj je ranije ovog tjedna raspravljao i Zastupnički dom Parlamenta BiH no bez konkretnih odluka a sama rasprava protekla je u uzajamnim optužbama srpskih i bošnjačkih zastupnika. Visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) i njen kandidat za člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je kako ne vjeruje u brojku kojom operira OSA. 'Nije mi jasno kako se sada od jednog slučaja pravi tri tisuće', kazao je Izetbegović.

Takav komentar bio je povod predsjedatelju Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću da izjavi kako teroristi u BiH imaju političku potporu. 'Problem terorizma možemo rješiti samo ako se ukine politička potpora koja pogoduje njegovu razvitku', kazao je Špirić posebice ukazujući na opasnost od nekontroliranog priljeva novca koji u BiH pristiže preko 'islamskih banaka'. Špirić je zaključio kako je u BiH na djelu pokušaj uspostave 'vjerske države'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene