Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Veliko istraživanje

ŠOKANTNA ISTINA Naši su domovi prepuni toksičnih kemikalija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedno od novijih istraživanja koje se bavilo detekcijom i klasifikacijom bakterija u kućanstvu dalo je poražavajuće rezultate. Znanstvenici su otkrili velik broj štetnih kemikalija u kućanskoj prašini uključujući nekoliko fatalnih, povezanih s poteškoćama u razvoju djece.

Američki znanstvenici otkrili su da prašina u domaćinstvu krije koktel otrovnih kemikalija povezanih s povećanim rizikom opasnosti na zdravlje i da može prouzročiti razvoj različitih vrsta bolesti raka te izazvati poteškoće s plodnošću.

Pročitajte i ovo PR INTERSPAR Nakon preuređenja ponovno otvoren INTERSPAR hipermarket u Retkovcu PR DOKI SHOP Isprobajte sakupljač dlaka već danas i vaš će dom biti čist kao suza čak i ako imate psa ili macu

Otkrivene štetne tvari, kako tvrde znanstvenici, nalaze se u mnoštvu proizvoda koji se upotrebljavaju u kućanstvu - od proizvoda za čišćenje podova do električnih uređaja i proizvoda za njegu.

'Svi mi mislimo da su naši domovi sigurni i čisti, no nažalost, zagađeni su toksičnim kemikalijama koje se nalaze u velikom broju proizvoda za svakodnevnu upotrebu', rekao je Veena Singla, jedan od znanstvenika koji je radio na ovom istraživanju.

Znanstvenici upozoravaju kako su na učinke kontaminirane prašine posebno osjetljiva djeca koji se često igraju po podu i često, prljavim rukama, dodiruju svoja usta.

'Oni najmlađi najviše su izloženi kemikalijama skrivenima u prašini, a ujedno su i više osjetljivi na toksične učinke zbog činjenice da su njihovi mozgovi, kao i tijela, još uvijek u razvoju', dodao je Singla.

U znanstvenom članku objavljenom u časopisu Science and Technology, Singla i kolege znanstvenici saželi su 26 recenziranih radova kao i izvješće iz 1999. godine u kojem je ispitivan kemijski sastav proizvoda za uljepšavanje i njegu. Uz novu studiju koja je provedena na velikom broju zatvorenih prostora među kojima domovi, škole i ostale javne ustanove, došli su do zapanjujućih zaključaka.

'Ono na što smo naišli je uznemiravajući broj različitih toksičnih kemikalija koje se nalaze u kućanskoj prašini i koje kontaminiraju naše domove', kazao je Singla.

Kuće koje su previše čiste, napominju znanstvenici, češće su povezane s razvojem alergija i astme kod djece, na što utječe nedostatak izloženosti mikrobima. Prisutnost opasnih kemikalija u prašini otvara sasvim nova pitanja za zdravlje.

Znanstvenici napominju da se u jednom uzorku kućanske prašine nalazi oko 45 vrsta toksičnih spojeva od koji je 10% prisutno u više od 90% uzoraka.

Među njima je i TDCIPP, spoj iz porodice fosfata za koje postoje dokazi kako utječe na razvoj stanica raka. Neke štetne kemikalije koje se nalaze u našim domovima ne nalaze se ne listi štetnih tvari. Singla ističe kako se najveći broj štetnih spojeva nalazi u građevinskom materijalu kojim smo okruženi. Dodaje kako su neki od tih spojeva zabranjeni pri upotrebi stvari za djecu, no ne i pri izradi građevinskog materijala.

Napominje kako postoje načini na koje možemo izbjeći ulazak tih štetnih tvari u naš organizam. Ističe kako je podove potrebno redovito usisavati te, kao i ruke, redovito prati običnom vodom ili vlažnom krpom, prenosi The Guardian.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene