Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naravno, u Švedskoj

Objavljeno istraživanje o 6-satnom radnom vremenu, rezultati jako zanimljivi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje sa skraćenim radnim vremenom pokazalo je iznenađujuće rezultate kako za radnike, tako i za poslodavce.

Jete li i vi među onima koji sanjaju kraće radno vrijeme? Ako mislite da bi vam godilo i da biste se osjećali bolje, u pravu ste. The Guardian je objavio istraživanje koje uključuje 6-satno radno vrijeme, a rezultati su više nego zanimljivi.

Pročitajte i ovo Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti'' Ilustracija Proricanje sudbine Poslodavci krenuli dalje od životopisa: Za odluku o zapošljavanju potrebna je i potvrda gatara i feng shui majstora

Istraživanje o skraćenom radnom vremenu je provedeno u staračkom domu u Svartedalens u Švedskoj. U istraživanje su bile uključene medicinske sestre, zaposlenice staračkog doma koje su šest mjeseci radile samo 6 sati na dan za što su dobile jenaku plaću kao da rade puno radno vrijeme.

Istraživanje pokazalo: Roditelji koji previše kontroliraju svoju djecu psihički ih iskrivljavaju

Premisa iz koje je istraživanje krenulo glasi: ljudi, svuda u svijetu, rade namanje 8 sati, nerijetko i više od toga, no to nije garancija da su njihovi klijenti ili korisnici zadovoljniji uslugom, a radnici produktivniji.

Nakon šest mjeseci, radeći samo šest sati na dan, medicinske sestre u staračkom domu bile su sretnije, manje izložene stresu i pune energije, a njihova briga za starije i nemoćne popela se na višu razinu. I dok istraživači napominju kako je 6-mjesečno istraživanje prekratko da bi se dali relevantni rezultati, ovo pilot istraživanje pokazuje da se smanjenjem radnih sati povećava radna efikasnost.

No, postoji i negativna strana istraživanja. Da bi istraživanje bilo provedeno, trebalo je zaposliti dodatni kadar. Tako je u dom za starije i nemoćne u Švedskoj stiglo 14 novih djelatnika radi popunjavanja satnice za koje je trebalo osigurati plaće.

Ovo istraživanje nije prvo ovoga tipa. U svijetu postoji nekoliko velikih kompanija koje pribjegavaju ovakvom načinu rada, a s obzirom na njihovo poslovanje, nisu zažalile. Njihovi zaposlenici ističu da sa 6-satnim radnim vremenom imaju više vremena za uskladiti posao i obitelj što ih čini stretnijima i na koncu produktivnijima.

Upravo zbog ovakvih rezultata i zadovoljstva djelatnika, kao i povećane radne aktivnosti, sve više kompanija odlučuje se na zapošljavanje dodatnog kadra kako bi omogućili svojim djelatnicima rad u zdravom i sretnom okruženju.

Osim zapošljavanja novog kadra i izdvajanja dodatnih resursa za njihove plaće, istraživači napominju da kraće radni vrijeme ne može biti ostvareno u svakoj tvrtci, kompaniji ili djelatnosti. Neki od zaposlenih imaju dnevne kvote koje morau ispuniti, a skraćivanjem radnog vremena, povećava se razina stresa zbog zadovoljenja kvote.

Tko zna, možda nas poslodavci jednog dana iznenade sa skaćenim radnim vremenom. Nikome ne bi škodilo barem probati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene