453070
453070
453070
453070
453070

Istraga u Njemačkoj: Policiju alarmirao drugi Sirijac, uhićeni bio u završnoj fazi izrade eksplozivnog prsluka

  • , 10.10.2016., 17:10
  • Autor:
  • komentara

Noćas uhićeni Sirijac, kojeg se sumnjiči za planiranje terorističkih napada u Njemačkoj, povezan je s tzv. Islamskom državom a ministar unutarnjih poslova Njemačke Thomas de Maiziere vidi u postupcima uhićenog izbjeglice sličnosti s pripremama napada u Parizu i Bruxellesu.

 
 
 
 
Jaber Albakr (Foto: polizei.sachsen.de)
Jaber Albakr (Foto: polizei.sachsen.de)

''Događaji u Chemnitzu su, prema saznanjima koje raspolažemo, vrlo slični pripremama napada u Parizu i Bruxellesu''', rekao je Thomas de Maiziere u ponedjeljak nakon konferencije za tisak policije u Saskoj, saveznoj pokrajini gdje je uhićeni Sirijac pripremao napad.

Osumnjičeni se nalazio u završnoj fazi izrade eksplozivnog prsluka

De Maiziere je naglasio kako je Njemačka i dalje u ''središtu zanimanja'' međunarodnog terorizma.

''Istraga pokazuje da su napadi poput onih u Parizu i Bruxellesu i u Njemačkoj u svakom trenutku mogući'', rekao je de Maiziere.

Prije toga je predsjednik saskog Pokrajinskog ureda za borbu protiv kriminala Joerg Michaelis potvrdio kako istražitelji polaze od toga da je, noćas u Leipzigu uhićeni Jaber Albakr, ''u kontaktu s tzv. Islamskom državom''.

''Osumnjičeni se nalazio u završnoj fazi izrade eksplozivne naprave i to u obliku eksplozivnog prsluka'', rekao je Michaelis.

Dvadesetdvogodišnji Sirijac je uhićen u noći s nedjelje na ponedjeljak u stanu drugog Sirijca u Leipzigu koji ga je primio u svoj stan, ali ga je savladao i alarmirao policiju kada je shvatio da se radi o osobi za kojom policija traga putem potjernice.

Ministarstvo unutarnjih poslova Saske danas je potvrdilo da je Jaber Albar u Njemačku u veljači 2015. došao kao izbjeglica te da dosad ''nije upadao u oči''.

Njemačke obavještajne službe su dojavu o aktivnostima Sirijca na internetu dobile od ''više stranih obavještajnih službi''.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u međuvremenu zahvalila Sirijcu koji je alarmirao policiju nakon čega je osumnjičeni uhićen. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se