Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Istraga ne prestaje - Traži se i treći džihadist odgovoran za ubojstvo 20 stranih turista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tuniški vojnik je poginuo u nedjelju navečer u eksploziji mine koju su, tvrde vlasti, postavili džihadisti pošto je predsjednik Beji Caid Essebsi rekao da policija traga za trećim počiniteljem napada na muzej Bardo.

"Jedan je vojnik poginuo, a dvojica su ranjena kada je njihovo vozilo naišlo na minu u gorju na zapadu, uz granicu s Alžirom", rekao je za AFP glasnogovornik ministarstva obrane. "Minu su postavili teroristi", dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!" Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi

Tunis od kraja 2012. pokušava - zasad neuspješno - neutralizirati skupinu povezanu s Al Kaidom u islamskom Magrebu (AQMI) koja djeluje u gorju uz alžirsku granicu.

Usto, dan nakon objave videosnimke na kojoj se vide dva naoružana napadača u unutrašnjosti muzeja tijekom napada, predsjednik Essebsi je rekao da postoji i treća osoba koja je izravno umiješana u napad za koji je odgovornost preuzela skupina Islamska država (IS) u kojemu je u srijedu ubijeno 20 stranih turista i tuniški policajac.

"Sigurno je da su bila trojica (...) Dvojica su ubijena, ali jedan je još u bijegu", rekao je tuniški predsjednik za francuske medije, ne rekavši kakva je bila uloga tog osumnjičenika.

Na videosnimci nadzorne kamere objavljenoj u subotu vide se dvojica napadača kako šetaju muzejom s kalašnjikovom u rukama.

Objavili videosnimku napada - identificirani teroristi

Na snimkama se zatim vide njihova trupla a u jednom isječku su još živi i kratko razgovaraju s jednim muškarcem.

Državni tajnik za sigurnost Rafik Chelly rekao je za portal francuskog tjednika Paris Match da je ta treća osoba na snimci "jedan od dvojice vozača skutera koji je dovezao napadače a poslije je htio pobjeći kada je vidio silinu odgovora policije koja je već bila stigla na mjesto događaja".

"Vozači i drugi logistički pomagači ćelije, u svemu 15 osoba, su iza rešetaka", dodao je. Ministarstvo unutarnjih poslova reklo je u subotu za AFP da je uhićeno više od deset ljudi.

Ministarstvo je istog dana objavilo tjeralicu za Maherom Ben Mouldijem Kaidijem, "opasnim teroristom (...) za kojim traga zbog sudjelovanja u terorističkoj operaciji". Navodno je riječ, kako je Chelly izjavio za Paris Match, o osobi koja je koordinirala napad i nije pucala u turiste.

Vlasti su izvijestile samo o dvojici napadača ubijenih u okršaju s policijom: Jabeuru Khachnaouiju, srednjoškolcu iz Kasserinea i Yassineu Laabidiju (ili Abidiju), dvadesetsedmogodišnjaku.

"Istraga će ići jako daleko", istaknuo je u nedjelju Essebsi dodajući da se vodi još jedna istraga kojom će se utvrditi tko je kriv za sigurnosne propuste u muzeju Bardu. (Hina)

Napad u Bardu je prvi u Tunisu nakon 2002. u kojemu su stradali stranci. Usto je i prvi za koji je odgovornost preuzeo IS koji pustoši susjednom Libijom, Sirijom i Irakom i ima stotine Tunižana u svojim redovima.

Najveći muzej u zemlji, Bardo, otvorit će vrata u utorak, potvrdio je za AFP njegov kustos Moncef Ben Moussa, istaknuvši da arheološki predmeti "nisu oštećeni" u napadu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene