Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Migracija s istoka na zapad

Srušili su Berlinski zid, ali...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveća razlika vidljiva je u gospodarstvu, na tržištu rada kao i na prikupljanju poreza.

Dvadeset pet godina nakon pada Berlinskog zida, gospodarstvo u bivšoj Istočnoj Njemačkoj još uvijek zaostaje za zapadnim dijelom zemlje, dok su istočni Nijemci uglavnom zadovoljni zbog ponovnog ujedinjenja, proizlazi iz izvješća što je u srijedu objavljeno u Berlinu.

Pročitajte i ovo Xi Jinping Novogodišnje obraćanje Kineski predsjednik poslao zabrinjavajuću poruku: "Ujedinjenje je neizbježno" Berlinski zid (Foto: AFP) "Zar je već toliko prošlo?" 28 godina, dva mjeseca i 26 dana: Zid kojeg nema točno onoliko dugo koliko ga je i bilo

Godišnje izvješće njemačke vlade o posljedicama ponovnog ujedinjenja zemlje pokazuje da njemački istok slabo napreduje kad je riječ o produktivnosti i zaposlenosti.

Proces usklađivanja životnog standarda između istočne i zapadne Njemačke uglavnom je uspješan, ali postoji "vidljiva razlika glede gospodarstva i tržišta rada", izjavila je Iris Gleicke, povjerenica njemačke vlade za bivšu Istočnu Njemačku.

Šveđani se 'užasavaju' gotovine, ali Nijemci...

Dok se brutto domaći proizvod za cijelu Njemačku udvostručio otkad se zemlja ponovno ujedinila, na istoku je on 30 posto niži nego na zapadu zemlje, pokazuje izvješće. Trend razlika je vidljiv i u prikupljanju poreza. Savezne zemlje koje su bile dio DDR-a u prosjeku prikupe 937 eura po glavi stanovnika, što je oko polovice iznosa koji se prikupi u zapadnim dijelovima Njemačke.

Istočne zemlje bilježe prosječnu razinu nezaposlenosti od 10,3 posto u 2013., što je rekordno niska nezaposlenost od ponovnog ujedinjenja, ali je još uvijek daleko od prosječne nezaposlenosti u zapadnim zemljama, koja je 2013. iznosila šest posto.

Svi ovi podaci pridonijeli su unutarnjoj migraciji s istoka na zapad, a taj trend koji se smanjio posljednjih godina mogao bi se opet ubrzati, smatraju autori izvješća.

Stanovnici bivšeg komunističkog dijela zemlje zadovoljniji su ponovnim ujedinjenjem nego građani u zapadnom dijelu, osim kad je riječ o obrazovanju i socijalnoj politici.

Prema jednom istraživanju koje je objavljeno također u srijedu, oko 75 posto Nijemaca u istočnom dijelu zemlje misli pozitivno o njemačkom ujedinjenju, dok to isto misli samo 48 posto zapadnih Nijemaca.

Oko četvrtina ispitanika na zapadu smatra da se ponovno ujedinjenje nepovoljno odrazilo na zemlju.

Istočni su Nijemci nostalgični kad je riječ o obrazovanju; više od tri četvrtine njih smatra da se školski sustav pogoršao nakon ujedinjenja. Osim toga, većina njih smatraju da su u komunizmu bili bolji uvjeti za socijalnu skrb, zdravstvo i jednakost između muškaraca i žena. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene