Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obiteljsko nasilje

Ispovijest štićenika Sigurne muške kuće: Žena mi je napravila pakao od života!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Moja bivša supruga gađala je našeg sina nožem a mene optuživala da sam nasilnik. Zbog nje sam bio i u pritvoru a ona nikada nije sudski odgovarala za svoje postupke', ispričao je Miroljub Marković koji je sa sinom sklonište od 'životne oluje' pronašao u Sigurnoj muškoj kući.

50-godišnji Miroljub nije ni slutio da će ga razvod dovesti do 'beskućničkih dana' i gotovo 45 dana bezrazložnog pritvora.

Pročitajte i ovo Nasilje nad ženama Prijeteće poruke Afera u Splitu! Policajac prijatelju otkrio podatke o zlostavljanoj ženi: "Napustila sam ga, a onda sam dobila snimku...'' Ilustracija nepravomoćno osuđen Pijani otac vrijeđao i dirao maloljetnu kćer: "Bolje da sam te izd*kao u WC-u nego što sam te napravio"

'Sve je to za ljude, ali kada to doživiš na pravdi Boga onda te ta nepravda boli i muči, truje ti dane i ne da ti da kreneš dalje', započeo je svoju ispovijest Miroljub. 'Znam da se pitate što jedan čovjek radi u Sigurnoj muškoj kući, ali ja nisam pobjegao od nekoga. Ja prosto nisam imao gdje otići sa svojim sinom. Bio nam je potreban i krov nad glavom i financijska pomoć jer mi za ovu državu kao da ne postojimo'.

Na trećoj godini fizike odustao je od studija ali je dobro zarađivao kao maler i 'majstor za sve' trudeći se da obitelji ništa ne manjka. Supruga i troje djece su živjeli mirno dok je on zbog posla putovao po Srbiji i okolnim državama.

'Jeo sam šećer i kruh'

'Dobro sam zarađivao, ali sam i radio dan i noć kako bi moja obitelj imala pristojan život. Sve bih učinio za sreću moje djece. Događalo se da sam po tri dana jeo šećer i kruh jer sam cijelu zaradu slao kući. Brak nam je bio kao i kod većine ljudi - poneka svađa, ali ništa ozbiljno. Susjedi su mi skretali pažnju na ženine 'izlete' i ogromna zaduživanja, no to kao da nisam ni čuo. Nisam želio sumnjama i svađama trovati našu svakodnevnicu', ispričao je Miroljub za portal S media.

Ipak, razlaz između supružnika je došao.

'Otišla je za vikend kod majke i rekla da će se vratiti početkom tjedna. Nikad se više nije vratila. Ja sam morao na put jer sam već ranije zakazao posao. Kada sam se vratio, u kući u kojoj smo živjeli 11 godina kao podstanari, nisam našao nijedan komad namještaja. Na podu su bile samo moje osobne stvari. Sve je odnijela. Ostali su samo zidovi. Ostavila me je bez ičega', ispričao je Miroljub i smireno nastavio govoriti o danima koji su uslijedili, a koji su postali vrlo dramatični i za njega i za njihovog najstarijeg sina.

'Sina je gađala nožem'

'Svatko na svoj način doživljava raspad obitelji. Bilo mi je teško, ali smogao sam snage da se dogovorimo oko djece. Riješili smo to na način da smo ih pitali s kim žele živjeti. Dvoje mlađih su bili još premali da bi bili svjesni situacije, no najstariji sin je stao na moju stranu. Kada ga je majka pitala za razlog on joj je odgovorio: ' Ti si pokazala kakva si 96', aludirajući na njezin izvanbračni 'izlet' o kojem se pričalo u kraju. Ona ga je tada gađala nožem. Na svu sreću uspio je  izmaknuti se da ga ne pogodi. Za to nikada nije krivično gonjena iako je prilikom saslušanja priznala da je to učinila 'ali bez namjere da naudi sinu'. Kazneni postupak nije pokrenut jer su na sudu odlučili da nema osnova za kazneno gonjenje. Valjda ga je trebala pogoditi pa da protiv nje bude pokrenut postupak', ogorčeno komentira Miroljub.

'U pritvoru su me držali 44 dana a nisu smjeli više od osam. U provm tjednu je obavezno vještačenje, međutim meni su rekli da je vještak na odmoru. Kao da je on jedini na svijetu!? Taj isti vještak je po povratku s odmora vještačenje. U tom nadmudrivanju ili nemarnosti prošlo je mjesec dana pritvora. Žalio sam se Apelacijskom sudu koji je poslao vještake iz druge općine i na osnovu čijeg vještačenja je donesena presuda da me odmah puste iz pritvora. U istoj presudi navedeno je da je 'bilo velikih nepravilnosti u radu'. Mislite li da će netko zbog toga biti sankcioniran? Sumnjam!'. 

'Lažima od mene radi nasilnika'

Raspad obitelji donio je niz nevolja Miroljubu i njegovu sinu koji ne želi živjeti s majkom. BIli su prisiljeni smjestiti se kod Miroljubovih roditelja, pod istim krovom gdje je i Miroljubov  brat s obitelji. Trošna kuća, bez kupaonice, improvizirani kreveti... Sve bi to nekako i istrpio da nisu počeli novi problemi jer bivša Miroljubova supruga o njemu stvara sliku kao o nasilniku koji je 'uznemirava i prijeti'.

'Supruga je nekoliko puta zvala policiju i rekla im da sam u parku preko puta njezinog stana, da joj prijetim, da je uznemiravam. Za to vrijeme ja sam bio 15 kilometara udaljen od grada, radio sam u polju i sjekao drva u šumi, pomagao svojima. Policija me zvala i tražili su od mene da se udaljim od stana, ne provjeravajući istinitost njezinih poziva. Jer, ženi se vjeruje na riječ, laži iz njezinih usta postaju istina. I uzalud je svako moje nastojanje da dokažem suprotno. Svojim lažima truje i obitelj pa mi je njezin brat počeo prijetiti. Od tog trenutka pomalo se pribojavam za svoj život i nosim nož. E, taj nož mi je donio 44 dana pritvora bez ikakvog razloga'.

Insceniran napad

Ponekad ljudski život liči na neki filmski scenarij. Miroljub kaže kako je njegov u nekim trenucima bio upravo to - film s fantastičnim scenarijem na koji nije imao nikakvog utjecaja.

'To što se meni dogodilo, takvo kršenje zakona a da nitko za to nije odgovarao, e to nikome ne bih poželio. Jedno jutro sam poslom došao u grad i na ulici ugledao suprugu sa sinom i još jednim dječakom. Prišao sam im i upitao je dokle će o meni širiti laži i pričati kako joj želim nauditi. Rekao sam joj da mi je namjera nauditi joj da sam to mogao učiniti i prije 5 minuta i u tom trenutku sam joj pokazao nož koji sam držao u futroli. Ona je počela vrištati kako ću je ubiti a onda je potrčala preko ulice. Gledao sam je čudu, zagrlio se sa sinom i udaljio. Tijekom dana su me zvali iz policije da dođem na razgovor. Otišao sam i rekao što se dogodilo. Istinitost moje priče potvrdio je i moj prijatelj, no to nije bilo dovoljno i pritvorili su me'.

Brzopotezni razvod

'U brakorazvodnoj parnici moja bivša supruga navela je da sam psihički bolesnik, nasilnik kojeg nijedna bolnica neće primiti pa sam na kućnom liječenju iako u cijelom životu nisam dva puta bio kod liječnika. Dok sam bio u pritvoru brakorazvodna parnica je završena bez mene a ja nikad nisam dobio neku službenu obavijest o tome. Ponekad se uštipnem da provjerim jesam li živ, da li postojim'. 

'Sva su nam vrata zatvorena'

Miroljub je ogorčen na čitav pravosudni sustav i na rad socijalnih radnika. On i njegov sin ne mogu ostvariti nikakvu socijalnu pomoć iako trenutno nemaju sredstava za život. Sigurna muška kuća im je spas i 'trenutno rješenje' dok im se, kako kaže, 'u SUP-u ne smiluju' i daju putovnicu njegovu sinu'.

'To je naše pravedno društvo', kaže ogorčeno Miroljub. 'Mene na osnovu njezine riječi pritvaraju a nju, iako je priznala da je gađala sina nožem, niti privode niti tuže. Njezina riječ je jača od činjenica. U veljači će biti ročište na kojem će se utvrđivati ima li osnova da me kazneno gone. Ne bi me začudilo da tad u sudnici čujem kako sam je negdje pretukao i zlostavljao, iako sam skoro tri mjeseca u Sigurnoj kući i pokušavam smisliti kako doći do nekog posla. Imam ponudu za rad u drugoj državi, ali ne mogu ići bez sina. U SUP-u mi za njega ne žele dati putovnicu jer nemamo stalno mjesto boravka. A to je posebna priča. Ispada da sin koji je ovdje rođen i ide u školu ne postoji jer nemamo stalnu adresu. Ponekad mi se čini da su sva vrata za nas dvojicu zatvorena i da ovom ludilu nikada neće doći kraj...'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene