Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bio je u MI6 i KGB-u

ARHIV STASIJA Ispovijest jednog od najvećih dvostrukih špijuna - od regrutacije do bijega

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkrivena je snimka najpoznatijeg britanskog špijuna kako opisuje svoju karijeru dvostrukog agenta jer je istovremeno radio za ruski KGB.

Na nikad viđenoj snimci, koju je otkrio BBC u Stasijevim arhivima u Berlinu, Kim Philby drži predavanje u Stasiju, obavještajnoj službi bivšeg SR Njemačke, 1981. godine. Bivši špijun britanskog MI6 govorio je o svojem tajnom, dvostrukom životu - od regrutacije do bijega. Za sebe je kazao kako je '30 godina proveo u neprijateljskom kampu'.

Rođen je u višoj britanskoj klasi, a komunizam ga je prvi puta privukao na studiju u Cambridgeu. Bio je član poznate 'petorke s Cambridgea' koja je špijunirala za SSSR.   Prošao je obuku KGB-ovaca a onda je našao i svoj cilj - britansku tajnu službu. Pokušavao se u nju infiltrirati godinama - prije svega preko novinarstva je ostvarivao brojne kontakte da bi radio za državnu službu te se u konačnici uključio u MI6. U jednom od najdojmljivijih dijelova govora pred Stasijevcima objašnjava kako je bilo lako 'ukrasti' tajne od britanske tajne službe.

'U njoj nije bilo nikakve discipline ni kontrole. Svake večeri napuštao bih ured s torbom punom dokumenata iz arhive i onih koje sam napisao. Svake večeri zvao bih svoje sovjetske veze, a svako jutro dokumente, koje bih kopirao, vraćao natrag u arhivu. I tako godinama', ispričao je Philby.

Onda se dogodilo nešto o čemu je mogao samo sanjati - imenovan je za drugog čovjeka MI6 odjela koji se bavio upravo protusovjetskom špijunažom! U KGB-u su ga pitali je li spreman postati broj 1.

'Samo nemojte nikada priznati'

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obmanjujuće smicalice Ruski pregovarači Ukrajince lome KGB-ovim metodama: "Kad se tako ponašaju, potrebno je zadržati pokersko lice" Slika nije dostupna Bijeg iz sigurne smrti Ispovijest dvostrukog agenta KGB i MI6: Preko Sheakspearovih soneta i prtljažnika do slobode

'Pitali su me jesam li spreman ubiti svojeg šefa ili ga ukloniti na neki drugi način. Odlučio sam se za drugi - birokratski. To je stvarno jedna prljava priča', kazao je Philby koji je uspješno izvršio zadatak koji mu je dao KGB.

Tvrdio je i kako je tako dugo uspio opstati kao dvostruki špijun jer Britanci nisu željeli vjerovati da bi netko od njih mogao biti - izdajica. Ipak, MI6 je posumnjao da bi Philby mogao igrati za Ruse, no nisu mu to uspjeli dokazati iako su poslali jednog obavještajca da ga nadgleda dok je bio na zadatku u Bejrutu. No, dok je njegov pratitelj, kao strastveni skijaš krenuo na planine, Philby je dobio znak od KGB-a da je zrak čist i da može pobjeći. Gdje drugdje nego u Rusiju.

Savjet koji je dao Stasijevcima a zbog kojeg je tako dugo bio uspješan špijun je - nikad nemojte priznati.

Umro je 1988. godine u Moskvi, taman prije kolapsa komunističke ideje kojoj je bio toliko odan, piše BBC.

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene