Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemaju izbora

ŽIVOT U KAMPU ZA SAMOUBOJICE Ispovijest dječaka koji je pobjegao džihadistima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispovijest dvanaestogodišnjaka koji je uspio pobjeći iz zatočeništva i ralja boraca Islamske države.

Dvanaestogodišnji Nasir, uspio je pobjeći borcima samoproglašene Islamske države koji su ga obučavali za izvođenje terorističkih napada.

Pročitajte i ovo Afganistan (Foto: AFP) Pogodili ih dronom Gađali militante, pogodili poljoprivednike: Afganistanska i američka vojska ubila 30 civila Tonći Prodan; Borci u Siriji (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr/AFP) ''Hrvatska sve drži pod kontrolom'' Stručnjak za terorizam otkrio zašto se džihadisti neće rado vraćati u matične zemlje: "Tamo ih čeka kanalizacija, zatvor i progon"

'Bilo nas je šezdeset. Najstrašniji trenuci bili su oni za vrijeme zračnih napada. Tada su nas vodili u podzemne tunele kako bi se sakrili. Govorili su nam da nas Amerikanci, nevjernici, pokušavaju ubiti, a da nas oni, borci Islamske države, vole, te da će o nama skrbiti bolje od naših roditelja', ispričao je Nasir.

'Jedan o dijelova treninga uključivao je uvjeravanje da su naši roditelji nevjernici, a naš prvi zadatak, kada završimo obuku, bit će njihovo ubojstvo', rekao je dječak.

O tome da su među žrtvama džihadista i djeca svjedoče brojni dokumeti kao i video snimke koje su dio propagande Islamske države. Na jednoj od propagandnih snimki nalazi se i Nasir, no stvarnost iza kamera je, kako kaže dječak, mnogo gora.

'Bolje da mi odsijeku glavu nego da živim u Islamskoj državi, ponižena'

Dječake koji se nalaze u zatočeništvu u 'centrima za obuku' uvjerava se kako njihova obitelj više ne mari za njih te da su džihadisti njihovi novi roditelji.

'Nismo smjeli plakati, no često sam se sjetio svoje majke, razmišljao samo o tome koliko jadna brine što me nema. Plakao sam tako da me nitko ne vidi', ispričao je Nasir te dodao da je najmlađi među njima imao tek pet godina, a bez obzira na dob, svi su prolazili istu obuku.

Nasir se trenutno nalazi u izbjegličkom kampu u Kurdistanu gdje je smješteno više od 15.000 Jizida koji su pobjegli pred napadima i razaranjima od strane Islamske države.

'Kada stignu do nas, nakon što uspiju pobjeći, ta djeca su toliko mršava, iscrpljena da gotovo da ne liče na ljude', rekao je Aziz Abdullah Hadur, zapovjednik Pešmergi, te dodao da ta djeca dođu iz pravog pakla na Zemlji.

Ispričao je kako ponekad kurdski borci moraju pucati na djecu jer ih džihadisti pošalju, naoružane bombama, da unište njihov put prema slobodi.

'Trebamo reagirati brzo. Nikad ne znamo jesu li to djeca koja su uspjela pobjeći ili pak ona koja su poslana da nas ubiju. Ako ih ne ubiješ, oni će ubiti tebe. Toliko puta, prilikom susreta s borcima Islamske države, susreli smo se zapravo s djecom na prvoj liniji. Ta su djeca, osim kalašnjikovima, naoružana i prsluk bombama, a njihov mozak je ispran', ispričao je Hadur.

Još jedna priča koja svjedoči brutalnostima koje provode borci Islamske države je priča 11-godišnjeg Nouria koji je otet te odveden u kamp u Tel Aafar na sjeveru Iraka.

Ispričao je za CNN, da kada je odbio sudjelovati u obuci za samoubojicu, džihadisti su mu slomili noge na tri dijela. Kada se oporavio od ozlijeda nije mogao normalno hodati. Šepao je, a borci Islamske države proglasili su ga 'beskorisnim'. Nisu ga ubili već su dozvolili njegovoj baki da dođe po dječaka i da ga sama nosi kući.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene