Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prema očekivanjima

Island: Premoćna pobjeda desnog centra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporba desnog centra na Islandu osvojila je glatku pobjedu na parlamentarnim izborima u subotu, što joj je omogućilo da pregovara o novoj vladinoj koaliciji, prema konačnim rezultatima objavljenima u nedjelju.

Stranka nezavisnosti (desnica) dospjela je na čelo s 26,7 posto glasova što joj daje 19 mjesta u parlamentu koji ima 63 zastupnika. Njezin šef Bjarni Benediktsson trebao bi pokušati vladati uz podršku Progresističke stranke (centar i seljaci), koja je osvojila 24,4 posto glasova te također 19 zastupnika.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu barem erupcija jenjava VIDEO Temperature na Islandu debelo ispod nule, a lava oštetila cijevi za toplu vodu: "Jako je loše" Erumpirao vulkan na Islandu Prijeti li nova evakuacija? VIDEO Ponovno erumpirao vulkan na Islandu: Rastopljeno kamenje izbacuje se iz pukotina u zemlji

>> Islanđani izašli na parlamentarne izbore

Stranke dosadašnje vlade ljevice doživjele su poraz, izgubivši polovicu parlamentaraca. Socijaldemokratski savez pao je na 12,9 posto glasova ili 9 mjesta. Njihov saveznik Lijevo-zeleni pokret dobio je 10,9 posto glasova ili 7 mjesta.

Dvije nove stranke ušle su u parlament. Svijetla budućnost (pro-EU) osvojila je 6 mjesta s 8,2 posto glasova. Piratska stranka (slobodnjaci) prva je tog tipa kojoj birači omogućuju ulaz u nacionalni parlament, s 3 zastupnika na 5,1 posto glasova.

'Imam mogućnost postati predsjednik Vlade'

Čelnik desne islandske Stranke neovisnosti Bjarni Benediktsson u nedjelju je izjavio da nakon pobjede oporbe desnog centra na parlamentarnim izborima ima mogućnost postati predsjednik vlade, što mu protivnici aktualne ljevičarske vlade osporavaju.

"Mislim da je sasvim moguće da Stranka neovisnosti dobije mogućnost i osnuje koaliciju kao stranka s najviše dobivenih glasova", rekao je Benediktsson u raspravi održanoj u programu javne televizije RUV.

Stranka neovisnosti na parlamentarnim je izborima osvojila najviše glasova - 26,7 posto, dobivši na taj način 19 od 63 mjesta u parlamentu. Promatrači tvrde da je ljevičarska vlada na ovim izborima oštro kažnjena zbog mjera štednje koje je primjenjivala tijekom protekle četiri godine.

Očekuje se da Benediktsson formira vladu uz potporu centrističke Napredne stranke koja je osvojila 24,4 posto glasova te također 19 mjesta u parlamentu.

"Predsjednik će razgovarati sa svim čelnicima stranaka, jer je takav običaj. Mnoge stvari upućuju na to da će Napredna stranka imati najviše izgleda", ocijenili su socijaldemokrarti koji su dobili 12,9 posto glasova, što znači devet zastupnika u parlamentu. Ostavka socijaldemokratske premijerke Johnanne Sigurdardottir očekuje se tijekom dana.

Socijaldemokrati su stabilizirali ekonomiju paketom što ga je MMF pohvalio kao primjer, no niz političkih grešaka poput povećanja poreza, blagosti prema inozemnim vjerovnicima i nesposobnosti suočavanja s velikim dugovima domaćinstava stajala ih je popularnosti.
(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene