Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Luksuz iza rešetaka

FOTO Islamski teroristi ovdje uživaju poput kraljeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saudijske vlasti napokon su otvorile vrata javnosti kako bi pokazale da ne muče zatvorenike i da oni žive bolje od mnogih koji nisu iza rešetaka.

Da nema naoružanih čuvara, zatvor u kojem Saudijska Arabija drži islamske teroriste izgledao bi poput hotela, osobito dio koji je predviđen za bračne posjete. Crveni tepih na hodnicima, a u svakoj od 38 privatnih ćelija veliki krevet, hladnjak, TV i tuš. Tu oženjeni zatvorenici sa svojim suprugama mogu provesti pet sati najmanje jednom mjesečno. Čeka ih čista posteljina, a budu im posluženi čaj i slatko.

U ovom se zatvoru, al-Hair, udaljenom nekoliko kilometara od Rijada, nalazi 1.100 zatvorenika optuženih za povezanost s terorizmom. Saudijske vlasti dopustile su ulazak u zatvor novinarima kako bi odgovorili na optužbe da muče zatvorenike. Novinar Independenta u obilasku al-Haira proveo je šest sati.

I čuo zanimljive detalje – da primjerice saudijska vlada brine o obiteljima zatvorenika – plaća im, hranu, stan, školarine te troškove hotela kada dolaze u posjetu onima koji su u zatvoru, čak i za obitelji stranaca, dakle one koji dolaze iz inozemstva. Zatvorenici, osim onih koji su osuđeni na smrt, mogu izlaziti iz zatvora na svadbe i sprovode, a čak dobiju i 2600 dolara (oko 18 tisuća kuna) kako bi mogli kupiti svadbeni dar.

Pročitajte i ovo Fotografija Alekseja Navaljnog ruski oligarh Cure nepoznati detalji, bio je uključen u razmjenu zarobljenika među kojima je bio i Navaljni: Sastao se s Putinom u vrijeme njegove smrti? Saudijska Arabija Ministarstvo obrane Europska država nastavila je plaćati milijune na saudijski račun usred najvećeg korupcijskog skandala u povijesti

Kralj dijeli 207 milijardi kuna - Podanici navalili na luksuzne satove, mobitele, odjeću

Do zatvora nalazi se i Obiteljska kuća u kojoj mogu boraviti oni koji se uzorno ponašaju. Saudijci su pak za one osuđene za terorizam napravilii dugoročni program edukacije i religijskog obrazovanja, a nakon što odsluže zatvorsku kaznu presele ih u neki od rehabilitacijskih centara. Navodno imaju samo 20 posto recidivista što pokazuje, kažu saudijske vlasti, da je takav pristup efikasan.

'Islam nam nalaže da se brinemo za zatvorenike', poručili su.

Takvi uvjeti za islamske radikale i teroriste tim je apsurdniji ako se u obzir uzme činjenica da su ljudska prava u Saudijskoj Arabiji na vrlo niskom stupnju te da je 2013. smaknuto 79 osoba, i to odrubljivanjem glave, a šerijat kažnjava i kamenovanjima te amputacijama dijelova tijela.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene