Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspostavljen kalifat

Islamska skupina kontrolira 25 gradova Nigerije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zadnjih mjesec dana naglo se pogoršalo sigurnosno stanje na području Nigerije. U ruke pobunjenika palo je 25 gradova. "Potrebna je međunarodna pomoć", rekao je biskup Dashe.

Islamisti skupine Boko Harama preuzeli su nadzor nad barem 25 gradova na sjeveroistoku Nigerije, rekao je katolički biskup na tom području, zabrinut zbog naglog pogoršanja sigurnosnog stanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pripadnik ISIS-a Osmogodišnjak smaknuo nigerijskog kršćanina: "Nećemo stati dok se ne osvetimo za svu prolivenu krv" Napad u Nigeriji (Foto: AFP) Sumnja se na Boko Haram Ubijeni nakon povratka sa sprovoda: Najmanje 65 mrtvih u islamističkom napadu u Nigeriji

Po riječima biskupa Olivera Dashea, u zadnjih mjesec dana u ruke pobunjenika je palo deset gradova u državi Yobeu, isto toliko u državi Bornu i pet u Adamawi. Pobunjenici tvrde da su na tom području uspostavili kalifat.

Nigeriji je potrebna međunarodna pomoć u rješavanju tog problema, rekao je Dashe koji je u srijedu dao izjavu na konferenciji nigerijskih katoličkih biskupa u Warriju, u delti Nigera, na jugu zemlje.

"Kao država gotovo smo izgubili tu bitku", ocijenio je Dashe.


FOTO Boko Haram proglasio kalifat - Objavio i brutalno smaknuće zatvorenika!

"Što se prije ujedinimo kao Nigerijci, bez obzira na vjeru, narodnost te regionalne, kulturne i ideološke razlike, to bolje za nas", istaknuo je.

Nigerijska vlada zasad niječe da je u sukobu s Boko Haramom izgubila kontrolu nad dijelom teritorija i ocjenjuje izjavu Abubakara Shekaua, vođe islamističke skupine, po kojoj su gradovi zauzeti prošli mjesec uključeni u kalifat, "besmislicom".

Veoma je teško neovisno provjeriti jesu li pobunjenici doista zauzeli sela i gradove na tom području s kojim je gotovo nemoguće stupiti u telefonsku vezu. Većina informacija dolazi od stanovnika koji su u tisućama izbjegli iz svojih domova u druge gradove.

Nigerijska vojska je početkom rujna priznala da pobuna Boko Harama prijeti nigerijskom suverenitetu. No tvrdi da je preuzela nadzor nad više gradova.

Biskup Dashe je optužio vladu za "gotovo potpunu pasivnost" u okolnostima sve veće nesigurnosti i za "ravnodušnost", dok se mladići nasilu vrbuju u islamističke skupine a žene se nasilu vjenčavaju za pobunjenike.

"Vlada (...) nas je razočarala, izgubili smo svako povjerenje u vladu i u naše čelnike", zaključio je. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene