Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UN upozorava

Podsjetnik na jednu stvar koja posebno potiče terorizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islamofobija vidljiva u nekim dijelovima svijeta potiče terorizam, ocijenio je u nedjelju UN-ov glavni tajnik koji boravi u posjetu Saudijskoj Arabiji posvećenom regionalnim sukobima.

"Među stvarima koji potiču terorizam je pokazivanje islamofobnih osjećaja i politike u nekim dijelovima svijeta", rekao je Antonio Guterres na tiskovnoj konferenciji u Ryadu zajedno sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Adelom al Džubeirom.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Teroristički čin Akcija nakon što je biskup brutalno izboden: Uhićeno sedmero tinejdžera, oglasila se policija Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..."

"To je najbolji argument koji DAEŠ (arapska kratica za skupinu Islamsku državu) može iskoristiti za svoju propagandu", dodao je.

Guterres je s kraljem Salmanom i saudijskim čelnicima razgovarao o regionalnim sukobima, napose u Siriji i u Jemenu, pišu saudijska glasila.

Retorika protiv imigranata koji većinom dolaze iz zemalja s muslimanskom većinom zauzima važno mjesto u stajalištima pokreta krajnje desnice u Europi i pridonosi njihovoj popularnosti nakon priljeva izbjeglica na kontinent.

Novi američki predsjednik Donald Trump potpisao je krajem siječnja izvršnu uredbu kojom na 120 dana zabranjuje ulazak izbjeglica u Sjedinjene Države. Usto zabranjuje ulazak državljana sedam većinski muslimanskih zemalja na 90 dana, ali je primjenu tih odluka obustavilo američko pravosuđe.

Guterres je u vezi sa sirijskim sukobom ocijenio da "uspješne borbe s terorizmom nema bez političkog rješenja koje će obuhvatiti sirijski narod".

Samo je taj sukob na put egzila nagnao 4,8 milijuna ljudi i ostavio više od 310.000 mrtvih od svog početka u ožujku 2011. Novi krug mirovnih pregovora pod pokroviteljstvom UN-a predviđen je 20. veljače u Ženevi.

Guterres u ponedjeljak treba doputovati u Dubaj, gdje će sudjelovati na summitu svjetske vlade. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene