Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otmica saudijskog tankera

Islamisti na tragu somalijskih pirata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U potrazi za piratima deseci somalijskih islamističkih pobunjenika upalo je luku u Mogadišuu, prenosi Reuters izjavu jednog od lokalnih starješina. U isto vrijeme ruske specijalne službe tvrde kako imaju načina za borbu protiv pomorskog piratstva na somalijskoj obali pod uvjetom da postoji politička volja za tako nešto.

Sirius Star - saudijski brod s naftom u vrijednosti 100 milijuna dolara, i posadom s Filipina, Saudijske Arabije, Hrvatske, Poljske i Velike Britanije, najvjerojatnije je usidren u vodama kod Haradheerea, na polovici somalijske duge obale.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potez odmazde Teheran potvrdio odmazdu: ''Naša mornarica zaplijenila je tanker u Omanskom zaljevu'' Slika nije dostupna Na sidrištu u Indiji Pirati napali hrvatski brod: 'Nitko nije ozlijeđen'

AFP, oslanjajući se na izjave ribara, javlja da su pirati u petak pojačali obranu broda kako bi zaštitili svoj plijen za koji su u četvrtak zatražili 25 milijuna dolara. 

'Tražimo 25 milijuna dolara...Saudijci imaju deset dana vremena udovoljiti našem zahtjevu. U protivnom ćemo djelovati na način koji bi mogao imati katastrofalne posljedice', priopćio je tada Mohamed Said, jedan od gusara na brodu.

>> 25 milijuna dolara za oslobađanje Sirius Stara

>> Sve učestaliji napadi na brodove


U međuvremenu je policija u glavnom gradu objavila da je iz zasjede ubila 17 islamskih militanata. Somaliju, zemlju na Rogu Afrike, zahvatio je pravi kaos koji predstavlja povoljnu klimu za porast slučajeva piratstva, slažu se u svojoj ocjeni svjetske agencije.

Ruske specijalne službe mogu se boriti protiv piratstva

Ruske specijalne službe imaju načina za borbu protiv pomorskog piratstva na somalijskoj obali pod uvjetom da postoji politička volja za tako nešto, ocijenio je u petak stručnjak i bivši pripadnik ruskih tajnih službi KGB.

'Ako postoji politička volja da se dođe do cilja, on će biti ostvaren', izjavio je Felix Makievcki, bivši dužnosnik jedne jedinice nekadašnjeg KGB-a, aludirajući na sve rasprostranjenije piratstvo u moru oko afričkog roga.

Ruske specijalne službe posjeduju sve što je neophodno za izvršenje takve misije, dodao je on na konferenciji za tisak povodom predstavljanja knjige jednog drugog bivšeg pripadnika KGB-a.

Drugi stručnjak Valerij Kicelev kazao je da bi se te misije mogle povjeriti privatnim sigurnosnim službama.

'Postoje privatne strukture koje osiguravaju sigurnosne misije na svjetskim žarištima', ističe Kicelev. 'U Iraku, primjerice, 60.000 agenata sigurnosti imaju dobro iskustvo u području jamstva sigurnosti naftnih postrojenja', dodao je taj bivši član ruskih specijalnih službi.

Rusija je obećala slanje dodatnih ratnih brodova u vode ispred Somalije i pojačanu suradnju u borbi protiv te pošasti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene