Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci preporučuju oprez

Isključene klice, a stručnjaci opet na početku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Europi su danas prijavili još jednu umrlu osobu, a gdje se kriju smrtonosne bakterije E. coli, još se ne zna.

U Hrvatskoj još nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze smrtonosnom E. coli koja je, prema posljednjim izvještajima, ubila 23 osobe, a oboljelih je više od 2300. Iako su znanstvenici proteklih dana sumnjali da je uzročnik zaraze u raznovrsnim klicama poput onih graha, soje i radiča, a koje su uzgajane na farmi u Donjoj Saskoj, mikrobiološke su analize to opovrgle.

Pročitajte i ovo Sanja Kurečić Filipović i Valentina Baus, reporterka Dnevnika Nove TV povećan broj oboljelih Je li Hrvatska žarište opasne bolesti? Evo što kaže epidemiologinja Slika nije dostupna Znanstvenici 'razbijaju glavu' E. coli namjerno je proizvedena i puštena u hranu?

'Sada se opet sumnja na sve dosad spomenuto povrće, a ni klice nisu isključene ' rekla je prof. Ira Genero Margan iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo. Očito će se, smatra, žarište epidemije otkriti tek poslije opsežnih epidemioloških analiza.

Zato su i dalje potrebne mjere opreza poput pranja povrća ako se jede sirovo i dobre termičke obrade hrane.

'Nije rijetkost da epidemiološki podaci otkriju točno žarište zaraze, a onda ga mikrobiološke analize ne potvrde', upozorila je. Epidemiju u Europi vezanu uz E. coli prokomentirao je danas u Novome Marofu i ministar zdravstva dr. Darko Milinović:

'Dosad nemamo nijedan pozitivan slučaj. S pojavom epidemije u Njemačkoj podigli smo stupanj pripravnosti sanitarnih inspektora i pregledavali namirnice iz Njemačke i Španjolske. Prema posljednjim informacijama, jenjava i epidemija u Njemačkoj i nadam se da nećemo imati nikakvih slučajeva u Hrvatskoj. Naše je povrće zdravo', kazao je Milinović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene