Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ischinger: Nema opcija za kompromisno rješenje za Kosovo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon intenzivnih napora da se nađu dodirne točke u proteklih 120 dana pregovora Beograda i Prištine ne postoje dodatne opcije koje bi vodile ka rješenju statusa Kosova zasnovanom na kompromisu, izjavio je Wolfgang Ischinger, predstavnik Europske unije u pregovaračkoj 'trojci'.

'U satima izravnih razgovora na najvišoj političkoj razini raspravljali smo o svim poznatim modelima koji bi mogli pomoći da se uspostave mostovi razumijevanja. Nijedan nije naišao na odobravanje obje strane. Žalim što strane u pregovorima nisu iskoristile mogućnost datu od 'trojke' i međunarodne zajednice da se unaprijed dogovore. Za Beograd i Prištinu bi dogovor bio daleko bolji od bilo kog drugog scenarija', kazao je Ischinger.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bush: 'Neovisnost Kosova donijet će mir Balkanu' Slika nije dostupna Kosovo: Odgođeno određivanje datuma proglašenja neovisnosti

Izvješće koje će biti predstavljeno Beogradu i Prištini, te potom dostavljeno glavnom tajniku UN-a Ban Ki Moonu, kaže Ischinger, neće sadržavati prijedlog što učiniti nakon 10. prosinca, s obzirom da budući status Kosova različito vide EU, Rusija i SAD, te će tu odluku donijeti vlade tih zemalja.

'Status quo je neodrživ i potrebna je odluka', kaže Ischinger,
dodajući kako je moguć scenarij po kojem bi Kosovo tražilo neovisnost bez suglasnosti Beograda, te će taj korak vjerojatno biti, 'koliko je to moguće', koordiniran s EU, SAD-om i drugim zemljama, a važno je to što su se obje strane obvezale da će se uzdržavati od nasilja.

Ischinger je dodao da je pogrešno tumačen njegov prijedlog o neutralnom statusu Kosova, koji bi omogućio suradnju Kosova i Srbije u značajnim područjima od obostranog interesa, poput rješavanja pitanja nestalih, povratka izbjeglih, slobode kretanja, gospodarstva, energije, trgovine i slično.

'Ovaj dogovor ne bi spominjao status. On ne bi podrazumijevao neovisnost Kosova, a omogućio bi Srbiji da zadrži Kosovo u svom okviru, pa bi zato status bio neutralan. Moj stav je da bi takav dogovor bio dobar za obje strane. Srbija bi imala specijalna prava u pogledu zaštite njenih interesa kad je riječ o životu Srba na Kosovu ili impresivnog srpskog kulturnog i religijskog naslijeđa. Bez takvog dogovora, Vlada u Beogradu će puno teže uspjeti ostvariti međusobno koristan odnos s Kosovom', kazao je Ischinger, dodajući da je predložena autonomija 'za Prištinu neprihvatljivo rješenje' bez obzira na to da li prijedlog Beograda predviđa i širu autonomiju od one koju ima primjerice Hongkong.
Pregovaračka 'trojka' Kontakt-skupine će u Beogradu predstaviti okvir izvješća o pregovorima o statusu Kosova, koji su vođeni u protekla četiri mjeseca, državnom pregovaračkom timu Srbije, predvođenom predsjednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom. 

'Trojka' zatim odlazi u Prištinu, gdje će se sastati s pregovaračkim timom kosovskih Albanaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene