Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reforma naljutila narod

Iščekuje se odluka o nastavku nemira na francuskim ulicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici francuskih sindikata trebali bi tijekom dana odlučiti nastavljaju li se prosvjedi i štrajkovi.

U međuvremenu se zastupnici pripremaju za glasovanje o predloženoj mirovinskoj reformi, koja je i izvela tisuće Francuza na ulice. Istodobno, vlasti i dalje deblokiraju skladišta nafte, a senatski se zastupnici pripremaju za glasovanje o predloženoj reformi. Za to vrijeme na ulice su izašli i studenti.

Pročitajte i ovo Zavod za javno zdravstvo Zadnji u nizu napada prosvjednika Nakon izgreda u Bjelovaru svi su u strahu: "Imala sam osjećaj da će me opaliti, nisam ni znala s koje strane" Slika nije dostupna Nisu cijepljeni S prosvjeda u COVID bolnicu: Nekoliko prosvjednika zaraženih koronom tražilo liječničku pomoć, jedan je na kisiku

Što se tiče čelnika jednog od glavnih francuskih sindikata CGT-a Bernarda Thibaulta, nema nikakvih razloga da se prosvjedi obustave. Sindikati žele održati prosvjede na ulicama koji već nekoliko tjedana dosežu rekordnu razinu, a razmatra se i poziv na novi nacionalni štrajk idućeg tjedna. Podsjetimo, u utorak je na šestom nacionalnom štrajku na ulicama bilo nekoliko milijuna osoba.

U međuvremenu i dalje postoji velika opasnost od paralize prometa zbog utjecaja prosvjeda na energetski sektor. Četrnaest skladišta goriva u zemlji je i dalje blokirano, u akcijama koje su postale glavno sredstvo pritiska protiv reforme. Čim policija makne barikade do spremišta, prosvjednici postave nove.

>> 'U jednom trenutku ćemo morati razgovarati'

Više od četvrtine benzinskih crpki više se ne opskrbljuje gorivom, a dio ostalih opskrbljuje se samo djelomično, rekao je ministar unutarnjih poslova Brice Hortefeux. Ujutro su prosvjednici blokirali i zračnu luku u Marseilleu.

Senat počinje s raspravom o mirovinskoj reformi, a oporba je predložila oko 400 amandmana i nakon izjašnjavanja o njima pristupit će se glasovanju o novom zakonu, što se očekuje u petak. Vladajuća stranka ima komotnu većinu u Senatu i vjerojatno neće biti većih problema u usvajanju zakona koji će minimalnu dob za odlazak u mirovinu pomakuti sa 60 na 62 godine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene