445743
445743
445743
445743
445743

IS gotovo potpuno potisnut iz Manbidža

  • , 06.08.2016., 14:39
  • Autor:
  • komentara

Snage koje uz američku pomoć pokušavaju potisnuti borce Islamske države (IS) iz sirijskog grada Manbidža, u subotu su "gotovo potpuno" preuzele kontrolu nad gradom, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

 
 
 
 
Alep (Foto: AFP)
Alep (Foto: AFP)

Sirijske demokratske snage (SDF) u čijem su sastavu moćna kurdska milicija YPG i arapski borci, prije dva mjeseca su poveli ofenzivu uz potporu američkih specijalnih snaga kako bi IS potisnuli s preostalog područja na sirijsko-turskoj granici.

Službeni glasnogovornik vojnog vijeća Manbidža, koje se bori na strani SDF-a, Sharfan Darwish izjavio je za Reuters da se borbe nastavljaju, ali da je 90 posto grada oslobođeno od IS-a.

Džepovi islamista još postoje u središtu grada, dodaje SOHR sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Manbidž se nalazi na važnom raskrižju putova, tik uz granicu s Turskom i pod kontrolom IS-a bio je dvije godine.

Na prostoru koji još uvijek drže džihadisti živi između 10.000 i 15.000 ljudu i pobunjenici kažu da čine sve kako bi se izbjegle civilne žrtve.

Ceste u Manbidžu povezuju uporište IS-a Raku i dijelove tursko granice te područja pod kontrolom islamista u pokrajini Alep.

Ti su im prometni pravci važni za dopremu boraca, oružja i opreme u i iz Sirije.

Susjedni grad Alep je u međuvremenu poprište vellike bitke u kojoj pobunjenici pokušavaju razbiti opsadu vladinih snaga. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se