Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Nakon ofenzive

IS gotovo potpuno potisnut iz Manbidža

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snage koje uz američku pomoć pokušavaju potisnuti borce Islamske države (IS) iz sirijskog grada Manbidža, u subotu su "gotovo potpuno" preuzele kontrolu nad gradom, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Sirijske demokratske snage (SDF) u čijem su sastavu moćna kurdska milicija YPG i arapski borci, prije dva mjeseca su poveli ofenzivu uz potporu američkih specijalnih snaga kako bi IS potisnuli s preostalog područja na sirijsko-turskoj granici.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović uručio je odlikovanja i dodijelio počasne činove braniteljima Odlikovan i slavni pilot Milanović odlikovao branitelje, oni poručili: "Želimo ostati izvan predizbornih prepucavanja" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

Službeni glasnogovornik vojnog vijeća Manbidža, koje se bori na strani SDF-a, Sharfan Darwish izjavio je za Reuters da se borbe nastavljaju, ali da je 90 posto grada oslobođeno od IS-a.

Džepovi islamista još postoje u središtu grada, dodaje SOHR sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Manbidž se nalazi na važnom raskrižju putova, tik uz granicu s Turskom i pod kontrolom IS-a bio je dvije godine.

Na prostoru koji još uvijek drže džihadisti živi između 10.000 i 15.000 ljudu i pobunjenici kažu da čine sve kako bi se izbjegle civilne žrtve.

Ceste u Manbidžu povezuju uporište IS-a Raku i dijelove tursko granice te područja pod kontrolom islamista u pokrajini Alep.

Ti su im prometni pravci važni za dopremu boraca, oružja i opreme u i iz Sirije.

Susjedni grad Alep je u međuvremenu poprište vellike bitke u kojoj pobunjenici pokušavaju razbiti opsadu vladinih snaga. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene