Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Irski premijer odstupa s dužnosti 6. svibnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irski premijer Bertie Ahern u srijedu je u Dublinu izjavio kako će 6. svibnja odstupiti s dosadašnje dužnosti, usred nagađanja o financijskoj aferi u koju je navodno bio umiješan početkom devedesetih godina kad je bio ministar financija i zamjenik premijera.

Najavljujući datum odlaska, Ahern je izjavio kako "interes irskog naroda te stranke Fianna Fail stavlja ispred vlastitih interesa".

Pročitajte i ovo Ilustracija On sve opovrgava Bivši premijer izbačen iz zrakoplova, posvađao se sa stjuardesom: Bio je pijan? Je li kampanja krenula? - 3 Bliže se izbori? Nema gdje ga nema, Plenković u par dana obišao gotovo cijelu Hrvatsku: "Pa on ovim tempom već dugo radi"

Istaknuo je kako je njegov odlazak osobne prirode, a temelji se na osobnoj želji da okonča situaciju u kojoj je posao vlade neprestano ometan skretanjem pozornosti na njegov njegov način života i pitanje eventualnih financijskih nepravilnosti koje se povezuju s njegovim imenom.

Devedesetih godina Ahern je optužen za korupciju u skandalu koji je izbio zbog sumnji da je primao novac od građevinskog poduzetnika Owena O'Calaghana u zamjenu za usluge, među kojima osobito pomoć u prenamjeni poljoprivrednog u građevinsko zemljište.

Odgovarajući u rujnu 1997. pred antikorupcijskim sudom Ahern je kazao kako potpuno odbacuje navode o nezakonitom postupanju.

"Od njega (O'Callaghana) nikad nisam dobio ni čašu vode, a kamoli novac", rekao je tada Ahern pred antikorupcijskim sudom. Nakon javnih saslušanja istraga je zbog nedostatka dokaza obustavljena.

Irski tisak tada je cijelu aferu oko navodne Ahernove umiješanosti u korupciju prozvao "Bertiegate".

Unatoč svemu, 2007. Bertie Ahern osvojio je treći uzastopni premijerski mandat.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene