Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nasilje nije sredstvo'

Irski kardinal: Disidenti IRA-e sramote Irsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odmetnute skupine IRA-e koje još uvijek pripremaju bombaške i oružane napade u Sjevernoj Irskoj sramote irski narod i izdaju sjećanje na mrtve domoljube, rekao je u srijedu čelnik irskih katolika.

Kardinal Sean Brady kritizirao je disidentske skupine IRA-e tijekom državne svečanosti u čast oko 450 ubijenih tijekom uskrsne pobune u Dublinu 1916. godine, ključnog događaja u irskoj borbi za neovisnost o Britaniji. Svečanosti su nazočili irska predsjednica Mary McAleese i premijer Brian Cowen te unuci irskih pobunjenika koji su zauzeli ključne zgrade britanske uprave u Dublinu prije 63 godine. Jednotjedna pobuna nije imala vojnih izgleda, ali je raspirila otpor Britaniji pošto su vođe pobunjenika smaknute strijeljanjem.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

Kardinal Brady je, međutim, istaknuo da svatko tko danas čini ili prijeti nasiljem 'kao sredstvom za ujedinjenje Irske sramoti taj legitiman i plemenit ideal'. Brady je rekao da su posljednja krvoprolića koja su počinili disidenti, oružani napadi u ožujku u kojima su ubijena dvojica nenaoružaniha britanskih vojnika i policajac, "bila neopravdana, moralno odbojna i uvreda našim idealima".

On je uputio i izravan poziv mladima koji razmišljaju pridružiti se nekoj od dviju odmetnutih skupina Pravoj IRA-i ili IRA-i kontinutiteta, da 'okrenu leđa onima koji izdaju irski narod ubijajući ili prijeteći onima koji služe suverenoj volji irskog naroda kroz institucije i načela mirovnog sporazuma'. Mirovni sporazum od Velikog petka postignut je 1998., a njegovo glavno postignuće je uspostava katoličko-protestantske vlade koja uključuje i bivše čelnike IRA-e.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene