Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlostavljanje djece

Irska: Na djeci bez roditelja testirali cjepiva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotine djece koje su rodile neudane majke u Irskoj bilo je izloženo testnim cjepivima, od kojih su mnoga umrla, prema novim otkrićima.

Deset irskih domova za neudane majke i njihovu djecu sudjelovali su u probnim cjepivima u razdoblju od 1960. do 1976. godine., a uključivali su 298 djece, objavio je Irish radio, prenosi Canada.com.

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Goranka Petrović, epidemiologinja Potvrđena i u Zagrebu Epidemiologinja o simptomima bolesti koja je vrlo opasna za malu djecu i dojenčad: "Rizik smrti je upravo u najmlađe djece, mlađe od godinu dana"

Tijekom jednog takvog cijepljenja, razboljelo se 80 djece nakon što im je slučajno ubrizgano cjepivo za stoku.

'Na mojim rukama i nogama izbili su veliki ožiljci', prisjetio se Christy koji je usvojen iz jednog od domova u kojima su provedena testna cijepljenja.

'Kada sam pitao majku zašto, rekla je da su me boljele ruke i noge kada sam stigao kod njih i da sam bio u zavojima. Nisam znao ništa o testnim cijepljenjima. Od tada sam bio kod nekoliko doktora i rekli su da nikada nisu vidjeli ništa slično', kaže Christy.

Stravično otkriće: U septičkoj jami pokraj doma pronađena tijela 800 beba

Sestra Sarto, bivša zaposlenica u domu Bessborough, priznala je da su se odvijala testiranja cjepiva, ali da je za to uvijek bio potreban pristanak roditelja.

Irska nije imala zakona o medicinskim testiranjima do 1987. godine. Rezultati ispitivanja 58 djece u šest domova, objavljeni su u Britanskom medicinskom časopisu 1962. godine, a u lipnju 2001. naređena je istraga o eksperimentima.

Vladini dokumenti pokazuju da je tijekom 1930-ih, 1940-ih i 1950-ih, postotak smrtnosti bio pet puta veći kod djece rođene u domovima, nego djece u braku.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene