Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica izbora

Iranska oporba odustala od poziva na prosvjed

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica glavnih čelnika reformatorske oporbe Mir Hosein Musavi i Mahdi Karubi rekli su da su odustali od poziva na prosvjed 12. lipnja, na prvu obljetnicu osporavanog ponovnog izbora Mahmuda Ahmadinedžada, prema jednom oporbenom internet portalu.

Musavi i Karubi i deset oporbenih skupina koje osporavaju rezultate izbora 12. lipnja 2009. najavili su prošlog tjedna da su tražili dopuštenje ministarstva unutrašnjih poslova da organiziraju miran i tih prosvjed. Oporba je navela da vlasti nisu odobrile zahtjev i da su dodale da neće tolerirati ilegalne manifestacije. Nakon tog upozorenja od srijede u nekim četvrtima Teherana raspoređene su brojne policijske snage.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tenzije u porastu Iran zaprijetio: ''Nećemo oklijevati s odgovorom'' Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

Na internet stranici Mehdija Karubija se navodi da se manifestacija neće održati, a stanovništvo se poziva da nastavi svoja traženja drugim metodama. U izjavi za novinare američka državna tajnica Hillary Clinton je izrazila žaljenje što je iranska oporba odustala od prosvjeda.

>> VIDEO: Snimljen dokumentarac o heroini Nedi

Ponovni izbor predsjednika Ahmadinedžada izazvao je brojne prosvjede oporbe u čijoj je represiji ubijeno više desetaka ljudi, a nekoliko tisuća prosvjednika je uhićeno. Više desetaka oporbenjaka je osuđeno na zatvorske kazne, nekoliko na smrtne kazne, a dvojica su pogubljena u siječnju. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene