Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgradili je Rusi

Iranska nuklearka bit će operativna u kolovozu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranska nuklearka koju su izgradili Rusi, vjerojatno će biti u potpunosti operativna početkom kolovoza, prenijele su ruske novinske agencije pozivajući se na izjavu visokog diplomata.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov pozvao je na što skoriji nastavak pregovora između Irana i šest velikih svjetskih sila kako bi se svi uvjerili da Iranci ne rade na nuklearnom oružju, stoji u izvješću. Rjabkov je također kazao kako se nuklearna elektrana koju Rusi grade u blizini grada Bušera u Perzijskom zaljevu, vrijedna milijardu dolara, počela graditi još devedesetih te da će uskoro biti dovršena i početi proizvoditi električnu energiju, izvijestila je agencija RIA.

'Projekt je dovršen, a sada je red na inženjerima da naprave završni korak', prenosi RIA. 'Elektrana bi mogla početi s radom 1. kolovoza, što je u skladu s prognozama i očekivanjima ruske i iranske starne. Ako s radom počne nekoliko dana kasnije, to neće biti neki problem', izjavio je Rjabkov.

Nuklearka je trebala početi proizvoditi električnu energiju početkom godine, no ruski izvođači imali su problema s postavljanjem pumpi, koje su morali zamijeniti. SAD i druge zapadne zemlje godinama su pozivale Rusiju da ne prihvati posao izgradnje nuklearne elektrane u Bušeru, smatrajući da bi to moglo pomoći Irancima u izradi nuklearnog oružja, no sporazum kojim se Teheran obvezao da iskorišteno nuklearno gorivo vrati Rusiji, ublažilo je njihovu zabrinutost. (Hina)

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Rusija i Iran Surađuju još od 2007. Iran nudi suradnju Putinu, spominju i nuklearnu energiju: "Svakako izaziva velik interes i motivaciju..."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene