Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele silom ugušiti proteste

Iranska garda prijeti nasiljem prosvjednicima u Teheranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranska provladina garda, poznata kao Basij, na svojim je stranicama objavila prijeteće priopćenje u kojem upozorava prosvjednike u Teheranu i one koji krše zakon i sudjeluju u 'ilegalnim' protestima, da će protiv njih nastupiti izrazito oštro i bespoštedno.

U istom su priopćenju pripadnici Basija najavili 'revolucionaran' način reagirati u suzbijanju nezakonitih demonstracija, dok u međuvremenu svjetski mediji prenose kako se u centru Teherana okupilo najmanje 1.000 prosvjednika. Nakon što je u petak ajatolah Ali Khamenei zabranio prosvjede, na ulicama Teherana ponovno je izbilo nasilje u kojem je najmanje deset osoba poginulo.

Pročitajte i ovo Ratni brod Šahid Mahdavi Opremljen projektilima Iranski ratni brod prvi put prelazi ekvator: Jedan važan detalj se taji Prosvjed na UCLA-u Studenti ne odustaju VIDEO/FOTO Noć kaosa na američkim sveučilištima: Policija upala u kampove, stotine prosvjednika uhićene

Pripadnici Basija u gušenju protesta protiv reizbora Mahmuda Ahmadinedžada za iranskog predsjednika, sudjeluju već više od tjedan dana, a najnoviji val nasilja, koji se dogodio ovog vikenda, natjerao je mnoge Irance na odustajanje od planiranja daljnjih protesta. BBC prenosi kako im se tijekom nekoliko posljednjih dana javio 20-godišnji student Behrooz, koji je izrazio zabrinutost za vlastitu sigurnost te kazao kako vlast kontrolira sve telefonske linije i operatere mobilne telefonije, blokirajući pozive putem pokretnih mreža u večernjim satima.

Iran, u međuvremenu, optužuje Zapad za podržavanje nasilnih protesta, kojima je cilj narušiti stabilnost Iranske islamske republike. 'Ne prihvaćamo širenje anarhije i vandalizma od strane zapadnih sila i njihovih medija', istaknuo je iranski ministar vanjskih poslova Hassan Qashqavi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene