Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispunili prijetnje

Garda suzavcem rastjerala prosvjednike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranska interventna policija upotrijebila je suzavac kako bi rastjerala novi prosvjed protivnika Mahmuda Ahmadinedžada u Teheranu, koji je bio najavljen za 16 sati po lokalnom vremenu.

Na Trgu Haft-e Tir, unatoč upozorenju iranske revolucionarne garde Basij, okupilo se oko tisuću prosvjednika, a na prosvjednike je policija krenula palicama, nakon što su se zarekli kako će zaustaviti svaki pokušaj prosvjeda oko osporavanih predsjedničkih izbora u kojima je Ahmadinedžad ponovno izabran za iranskog predsjednika.

Pročitajte i ovo Ratni brod Šahid Mahdavi Opremljen projektilima Iranski ratni brod prvi put prelazi ekvator: Jedan važan detalj se taji Prosvjed na UCLA-u Studenti ne odustaju VIDEO/FOTO Noć kaosa na američkim sveučilištima: Policija upala u kampove, stotine prosvjednika uhićene

Na prosvjednike je nasrnulo više stotina policajaca, koji su su prosvjednike tjerali s ulica Teherana, a na video snimkama vidljiv je i helikopter, koji je kružio iznad središta Teherana u potrazi za prosvjednicima. 'Okupilo se mnoštvo ljudi, ali su raštrkani po ulicama i lovi ih policija. Pucaju u zrak i na njih bacaju suzavce', stoji u e-mailu, kojeg je BBC primio od osobe iz Teherana.

Mladi se ne boje prijetnji iranskih vlasti i policije

Kako bi umanjili efekt suzavaca i izrazili svoj revolt, mladi su na ulicama Teherana prevrtali kante za smeće i palili njihov sadržaj, a neki od njih tvrde i kako se ne boje velike predstave Revolucionarne garde i njihovog pokazivanja mišića pred okupljenim prosvjednicima, iako su pripadnici Basija na svojim internetskim stranicama objavili kako će bez razmišljanja upotrijebiti silu protiv sudionika nezakonitih prosvjeda.

Danas je sahranjena i nesretna djevojka Neda Soltan, koja je jučer ubijena hicem u prsa i čija je snimka smrti obišla čitav svijet i zgrozila globalnu javnost. Njezin sprovod izveden je na brzinu i uz zabranu javne komemoracije i okupljanja te su iranske vlasti na taj način preduhitrile prosvjednike od okupljanja i održavanja velikog prosvjeda na njezinom sprovodu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene