Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže od ulagača 50 milijardi dolara

PROMJENE NA TRŽIŠTU NAFTE Nakon osam godina sankcija, žele biti 2. proizvođač na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran želi postati drugi najveći proizvođač nafte na svijetu, no za to treba ulaganja od 50 milijardi dolara godišnje.

Iran je odobrio nacrt novog modela aranžmana za naftu, čime je ova članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) još jedan korak bliža otvaranju svoje energetske industrije stranim ulaganjima i povećanju proizvodnje na ionako prezasićenom globalnom naftnom tržištu.

Iranska vlada želi privući investicije stranih naftnih kompanija. Zbog dugogodišnjih sankcija, Iranu je potrebna suvremena tehnologija u proizvodnji. Velike naftne kompanije, kao što su talijanska Eni SpA i francuski Total SA, izrazile su interes za razvoj iranski naftnih i plinskih polja. Iran se nada da će strani ulagači investirati čak 50 milijardi dolara godišnje.

Teheran je najavio da će povratiti svoju poziciju na tržištu najvećih globalnih proizvođača nafte koju je izgubio zbog sankcija, odnosno svojeg nuklearnog programa.

Proizvodnja nafte u toj zemlji je u srpnju ove godine iznosila 3,55 milijuna barela dnevno i Iran je bio treći najveći proizvođač nafte na svijetu. Rast u odnosu na prošlu godinu je 27 posto. No, ono što žele do kraja 2016. godine je proizvodnja koju su imali prije uvođenja sankcija, odnosno prije osam godina, od četiri milijuna barela dnevno. Cilj je biti drugi najveći proizvođač OPEC-a, odmah iza Saudijske Arabije, piše Bloomberg.

Pročitajte i ovo Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen Prijelomna točka "Rizik od eskalacije sukoba je stvaran, situacija je eksplozivna": Von der Leyen najavila sankcije Gazprom rafinerija u Rusiji nije dobro Cijene nafte ponovno porasle na međunarodnim tržištima: "Embargo na rusku naftu značit će smanjenje opskrbe"

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene