445554
445554
445554
445554
445554

PROMJENE NA TRŽIŠTU NAFTE Nakon osam godina sankcija, žele biti 2. proizvođač na svijetu

  • , 04.08.2016., 19:48
  • Autor:
  • komentara

Iran želi postati drugi najveći proizvođač nafte na svijetu, no za to treba ulaganja od 50 milijardi dolara godišnje.

 
 
 
 
Iran želi 50 milijardi dolara investicija u energetski sektor (Foto: AFP)
Iran želi 50 milijardi dolara investicija u energetski sektor (Foto: AFP)

Iran je odobrio nacrt novog modela aranžmana za naftu, čime je ova članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) još jedan korak bliža otvaranju svoje energetske industrije stranim ulaganjima i povećanju proizvodnje na ionako prezasićenom globalnom naftnom tržištu.

Iranska vlada želi privući investicije stranih naftnih kompanija. Zbog dugogodišnjih sankcija, Iranu je potrebna suvremena tehnologija u proizvodnji. Velike naftne kompanije, kao što su talijanska Eni SpA i francuski Total SA, izrazile su interes za razvoj iranski naftnih i plinskih polja. Iran se nada da će strani ulagači investirati čak 50 milijardi dolara godišnje.

Teheran je najavio da će povratiti svoju poziciju na tržištu najvećih globalnih proizvođača nafte koju je izgubio zbog sankcija, odnosno svojeg nuklearnog programa.

Proizvodnja nafte u toj zemlji je u srpnju ove godine iznosila 3,55 milijuna barela dnevno i Iran je bio treći najveći proizvođač nafte na svijetu. Rast u odnosu na prošlu godinu je 27 posto. No, ono što žele do kraja 2016. godine je proizvodnja koju su imali prije uvođenja sankcija, odnosno prije osam godina, od četiri milijuna barela dnevno. Cilj je biti drugi najveći proizvođač OPEC-a, odmah iza Saudijske Arabije, piše Bloomberg.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se