Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iran zarobio 15 britanskih mornara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je zarobio 15 pripadnika britanske kraljevske mornarice tijekom "rutinske operacije pretrage" u iračkim vodama, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

Iranski veleposlanik u Londonu pozvan je na razgovore i Britanija zahtjeva hitno i sigurno oslobađanje mornara.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna"

"Oko 10.30 sati po iračkom vremenu 15 britanskih mornara, sudionika rutinskih operacija pretrage trgovačkih brodova, zarobili su iranski brodovi u iračkim teritorijalnim vodama", navodi se u priopćenju ministarstva.

Pripadnici mornarice proveli su inspekciju jednog trgovačkog broda kada su im prišli iranski brodovi.

"Mi razmatramo ovo pitanje po hitnom postupku s iranskim vlastima na najvišoj razini i po naputku ministra vanjskih poslova iranski veleposlanik je pozvan u britansko ministarstvo vanjskih poslova. Britanska vlada zahtjeva hitno i sigurno vraćanje naših ljudi i opreme", prenosi Reuters.

Jedan američki vojni dužnosnik u Washingtonu je izjavio da su Britanci bili u dva gumena čamca s fregate H.M.S. Cornwall tijekom rutinske provjere jednog broda zbog mogućeg krijumčarenja u Perzijskom zaljevu, prenosi Associated Press.

Britance je zarobila mornarica iranske Revolucionarne garde.

Teheran: Britanski marinci ilegalno ušli u Iran

Iransko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da su britanski marinci, koji su u petak uhićeni, "ušli ilegalno u iranske teritorijalne vode", objavila je državna televizija.

"Britanska otpravnica poslova Kate Smith je pozvana u ministrstvo vanjskih poslova kako bi joj izrazili odlučno protivljenje Irana protiv ilegalnog ulaska britanskih marinaca u iranske teritorijalne vode", navodi se u priopćenju mnistarstva.

"Dogodilo se u već nekoliko navrata da su britanski marinci ušli ilegalno u iranske teritorijalne vode u Arvandroudu (Shatt al- Arab, granična rijeka između Irana i Iraka). Uhitili su ih graničari zbog istrage i ispitivanja", dodaje se u priopćenju.

Prema britanskom ministarstvu obrane, marinci su oteti u iračkim teritorijalnim vodama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene