Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove sankcije?

Iran upozorava: Dajte Iranairu gorivo, ili...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je upozorio europske zemlje da ne odbijaju opskrbu gorivom avione Iranaira, jer su moguće uzvratne mjere protiv 'nelegalne' odluke, izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

'Nažalost, neke kompanije su preduzele nedolične mjere koje se odnose na snabdijevanje aviona Iranaira' u Europi, izjavio je Ramin Mehmamparast na redovnoj tjednoj konferenciji za tisak. 'Upozoravamo njihove vlade da su ove inicijative nelegalne u odnosu na međunarodne propise. Nećemo ih tolerirati i razmotrit ćemo na koji način odgovoriti na njih', istaknuo je.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

>> Ahmadinedžad: Velike sile su prisiljene pregovarati s Iranom

Neke iranske internetske stranice su objavile kako avioni Iranaira nedavno na londonskom aerodormu Heathrow nisu dobili gorivo. U nedjelju je Washington Post pisao o tom problemu i kako su slična odbijanja uslijedila na aerodromima u Amsterdamu i Stockholmu, što je primoralo avione Iranaira na dodatna međuslijetanja u Njemačkoj i Austriji kako bi uzeli gorivo.

Total i OMV će dati gorivo

Prema pisanju istog lista, problem bi mogao biti u tome što je nekoliko zapadnih naftnih kompanija, kao što su BP, Schell i Q8, grubo prekinulo svoje ugovore s Iranairom. Prekid opskrbe mogao bi biti posljedica pritisaka koje vrše američke vlasti na velike međunarodne naftne kompanije da prekinu sve odnose s Iranom, nakon što su od ljeta uvedene američke i europske sankcije, koje su pogodile njegov bankarski, naftni i transportni sustav.

Francuski Total i austrijski OMV će, međutim, nastaviti da snabdijevaju avione Iranaira, naveo je isti izvor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene