Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iran: U pogonu više od 3.000 centrifuga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da je Iran ostvario još jedan uspjeh u svom nuklearnom programu pustivši u pogon više od 3.000 centrifuga za obogaćivanje urana, objavila je državna televizija.

Islamska Republika je "pustila u pogon više od tri tisuće centrifuga i svakog tjedna postavi novu skupinu" od 164 centrifuge, rekao je predsjednik.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Slika nije dostupna Iran slavi "Nuklearni dan" postavljanjem 6000 novih centrifuga

Ta se izjava kosi s podacima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja je u svom zadnjem izvješću navela da je na dan 19. kolovoza radilo tek 1.968 centrifuga, dok ih je 656 bilo u fazi montaže i ispitivanja.

Ahmdinedžad je spomenuo mogućnost donošenja nove rezolucije Vijeća sigurnosti protiv Irana, rekavši da "iranski narod nakon svake rezolucije načini novi korak na putu nuklearnog razvoja".

Prag od tri tisuće centrifuga smatra se simboličnim. On omogućuje da se eventualno, uz optimalan rad, za manje od godinu dana proizvede količina visokoobogaćenog urana dovoljna za izradu atomske bombe.

SAD, Francuska i Velika Britanija su upozorile da će zatražiti da se uskoro donese nova rezolucija Vijeća sigurnosti protiv Irana ne bude li prekinuo s obogaćivanjem urana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene