Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iran: Suradnja s IAEA-om ušla u 'novu fazu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suradnja Irana s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) ušla je u "novu fazu", izjavio je dans visoki iranski dužnosnik nakon što je direktor IAEA-e Mohamed ElBaradei u Teheranu počeo razgovore o iranskom nuklearnom programu.

Razgovori između direktora agencije Mohameda ElBaradeia i iranskih dužnosnika bit će temelj za izvješće IAEA-e koje je trebalo biti gotovo do prosinca 2007. godine, ali je na zahtjev Teherana odgođeno za ožujak 2008.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Razgovori se odvijaju nakon prošlomjesečne objave američkog obavještajnog izvješća prema kojemu je Iran krajem 2003. godine zaustavio program proizvodnje nuklearnog oružja i nakon toga ga nije ponovno pokrenuo. 

U izvješću IAEA-e iz studenog prošle godine navodi
se kako je Iran bio iskren kada je u pitanju bilo obogaćivanja urana.

ElBaradei pozvao na bržu suradnju

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed ElBaradei pozvao je u Teheranu na bržu suradnju u rješavanju spornih pitanja oko iranskih nuklearnih aktivnosti, za koje se Zapad boji da služe proizvodnji atomskog oružja.

'Razgovarao sam sa šefom iranskog nukelarnog programa Gholamrezom Agazadehom o tome na koji način ubrzati suradnju u rješavanju svih otvorenih pitanja prije mog izvješća u ožujku', rekao je ElBaradei.

Dodao je da je početak njegova posjeta Iranu, jedan od rijetkih sastanaka tako visokog ranga u Teheranu kojima je cilj riješiti spor sa svjetskim silama oko njegova nuklearnog programa, bio 'otvoren i prijateljski'.

'Zamolio sam Agazadeha da pruži maksimalnu transparentnost i jamstva o svim postojećim nuklearnim aktivnostima', dodao je.

Agazadeh je rekao da IAEA može biti sigurna u punu iransku suradnju. Također je izrazio nadu da će Baradeijevo ožujsko izvješće za Vijeće guverenera IAEA dovesti do normalizacije iranskog nuklearnog dosjea.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene