Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne mogu više, niti to tvrde

Iran sposoban obogaćivati uranij do 20 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je kadar obogaćivati svoj uranij do nužne razine za svoj medicinski istraživački reaktor, ali još nije potpuno ovladao tehnologijom njegove prerade u gorivo u šipkama, ocjenjuju stručnjaci i diplomati.

Islamska Republika tvrdi da joj je 20-postotni uranij žurno potreban za njezin istraživački reaktor u Teheranu, koji proizvodi izotope nužne u liječenju nekih zloćudnih tumora. No Iran odbija ugovor koji mu je ponuđen u listopadu 2009. pod pokroviteljstvom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), po kojemu bi najveći dio svojih zaliha niskoobogaćenog uranija slao u Rusiju i u Francusku na daljnju preradu u gorivo za reaktor u Teheranu.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Slika nije dostupna Kredibilitet sporazuma narušen Iran obavijestio UN da planira povećati obogaćivanje uranija na 20 posto

>> Iran odlučio obogaćivati uran do 20 posto

IAEA je ponudila tu nagodbu kako bi umanjila zabrinutost međunarodne zajednice što se tiče prave namjene iranskog nuklearnog programa koja je vojna, kako sumnjaju zapadne zemlje, a ne isključivo civilna, kako to tvrdi islamski režim. Pošto je Teheran odbio tu ponudu kojom mu se, ocjenjuje islamski režim, samo žele oduzeti zalihe 3,5-postotnog uranija, u nedjelju je preko predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada najavio da će obogaćivanje uranija do 20 posto početi u utorak na postrojenju u Natanzu. Teheran je u ponedjeljak rekao da je o tome izvijestio IAEA-u.

No diplomati i stručnjaci sumnjaju da je Iran kadar provesti taj proces do kraja. Mark Fitzpatrick, direktor programa za neširenje nuklearnog oružja i za razoružanje u londonskom Institutu za strateška istraživanja IISS, ističe da je 'tehnologija obogaćivanja uranija uglavnom ista, bilo da je riječ o obogaćivanju do 3,5 posto za nuklearne elektrocentrale, do 20 posto za istraživački reaktor u Teheranu ili do 93 posto za izradu atomskog oružja'. Elahe Mohtasham, bivša suradnica King's Collegea u Londonu misli da 'nije teško 3,5-postotni uranij obogatiti do 20 posto jer je riječ o istoj tehnologiji'. Glavno je pitanje ovladavanja tehnologijom proizvodnje goriva u šipkama: 'Veoma mali broj zemalja, među kojima je i Francuska, mogu prerađivati uranij u gorivo u šipkama. Ni IAEA ni Iran nisu rekli da je Teheran kadar to učiniti'.

Teheran je sve dosad surađivao u svezi s nadzorom postrojenja u Natanzu, gdje su inspektori IAEA-e postavili videokamere i koje redovito posjećuju. Diplomati uostalom ističu da se pravno nema što prigovoriti obogaćivanju uranija do 20 posto u Natanzu, uz uvjet da Iran prethodno o tome obavijesti agenciju. 'No ako to pokuša učiniti u tajnosti, IAEA će to brzo primijetiti i onda će se Iranci naći pred problemom', rekao je zapadni diplomat. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene