Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iran slavi "Nuklearni dan" postavljanjem 6000 novih centrifuga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran danas slavi "Nacionalni dan nuklearnih postignuća", koji će obilježiti posjetom predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada nuklearnom postrojenju Natanzu, u koje se počelo postavljati šest tisuća novih centrifuga.

"Danas je počelo postavljanje 6000 novih centrifuga u Natanzu, a ima i drugih nuklearnih novosti koje ćemo objaviti večeras", rekao je Ahmadinedžad.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom"

Predsjednik će se nakon posjeta Natanzu vratiti u Teheran gdje će biti održana središnja svečanost proslave kojom se obilježava godišnjica objave prve količine proizvedenog obogaćenog urana u travnju 2006.

Dosad je u Natanzu postavljeno tri tisuće centrifuga prve generacije P1, namijenjenih obogaćivanju urana, a Iran je počeo postavljati manji broj centrifuga IR-2, iranske verzije centrifuga nove generacije P2, što je jasan znak odbijanja da se pokori pritiscima zapada glede obustave procesa obogaćivabnja urana.
Zapadne zemlje boje se da Iran obogaćivanje urana zloporabi za izradu atomskog oružja, ali Teheran tvrdi kako je njegov program isključivo mirnodopski i odbija ga obustaviti kao što je to Vijeće sigurnosti UN već tražilo u trima rezolucijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene