Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuda od strane SAD-a

'Iran samo povećava probleme, a ne rješava ih'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD je u ponedjeljak kritizirao najavu Irana o gradnji dva podzemna pogona za obogaćivanje urana, radi zašitite od mogućih zračnih udara, ističući kako je to novi dokaz nesuradnje Teherana s UN-ovom Agencijom za atomsku energiju (IAEA).

'To je dodatni dokaz da Iran odbija surađivati s IAEA. U biti, dodajući nove objekte za obogaćivanje, Iran povećava broj pitanja koja ima s međunarodnom zajednicom, umjesto da riješi postojeća', rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley. On je najavio konkretni prijedlog UN-u za nove sankcije Iranu 'idućih tjedana', ističući da SAD usko surađuje s ostalim stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN i Njemačkom na utvrđivanju ciljeva tih sankcija. Zapovjednik američkog združenog stožera izjavio je u ponedjeljak da vojni udar protiv Irana ne bi bio 'odlučujući' u suprotstavljanju njegovom nuklearnom programu.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

'Niti jedan udar, koliko god bio učinkovit, ne bi sam po sebi bio odlučujući', rekao je admiral Mike Mullen na konferenciji za tisak, dodajući kako podržava diplomatski i gospodarski pritisak na Iran. Čelnik iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi najavio je u ponedjeljak izgradnju novih pogona za obogaćivanja urana. 'U Božju pomoć, u idućoj iranskoj godini (koja počinje u ožujku) mogli bi početi s gradnjom dva nova pogona za obogaćivanje, kao što je zapovijedio predsjednik', izjavio je Salehi za iransku agenciju ISNA. Predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad je u studenom 2009. najavio gradnju deset novih pogona za obogaćivanje urana, prkoseći snažnoj međunarodnoj osudi nakon otkrića tajnog iranskog nuklearnog objekta kod grada Koma. Salehi je rekao da će novi pogoni biti opremljeni s centrifugama za obogaćivanje urana nove generacije i ukopani u planine kako bi bili zaštićeni od mogućih 'napada'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene