Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zetegnuti i odnosi s Pakistanom

Iran: Revolucionarna garda prijeti SAD-u i Britancima odmazdom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan poslije smrtonosnog napada u kojem su u jugoistočnoj iranskoj pokrajini Sistan-Belučistanu poginule 42 osobe, vođa Revolucionarne garde zaprijetio je 'odmazdom' SAD-u i Velikoj Britaniji, a ugroženi su i tradicionalno dobri bilateralni odnosi Irana i Pakistana, javljaju svjetske agencije.

U samoubilačkom bombaškom napadu u gradu Pišinu na jugistoku Irana, za koji je odgovornost preuzela sunitska pobunjenička skupina Džundala (Božji vojnici), poginulo je sedam zapovjednika elitne postrojbe Čuvara revolucije, ideološke vojske iranskog režima te još 35 ljudi. Vrhovni zapovjednik Čuvara revolucije general Ali Džafari rekao je kako su iranske sigurnosne službe u posjedu dokumenata koji pokazuju 'izravnu povezanost' Džundale i američkih, britanskih i, 'nažalost', pakistanskih obavještajnih službi. 'Iza ovog stoje američki i britanski obavještajni aparati i bit će nužno poduzeti mjere odmazde kako bi ih se kaznilo', citirala je Džafarija iranska novinska agencija ISNA. Džundala tvrdi kako se bori za prekid diskriminacije šijita, dominantne skupine u Iranu, prema manjinskim sunitima, a iranske je vlasti drže odgovornom za brojne napade počinjene od 2005. u pokrajini Sistan-Belučistanu koja se nalazi uz granicu s Pakistanom.

Pročitajte i ovo Zapovjednik Islamske revolucionarne garde Hosein Salami Upozorio Izrael Iran poručio da je operacija Iskreno obećanje gotova i da su gađali dvije mete Olaf Scholz Duboko zabrinuti Nižu se osude iranskog napada na Izrael: "Ovo je novi korak u destabilizaciji regije"

Njezin je vođa Abdulmalik Rihi čije će izručenje Teheran zatražiti od Pakistana. 'Taj lik bez ikakve sumnje djeluje po nalogu i pod patronatom ovih', rekao je Džafari, ne želeći čak ni izgovoriti imena SAD, Velike Britanije i Pakistana te dodao kako će iransko vojno izaslanstvo uskoro posjetiti Pakistan 'kako bismo im pokazali kako znamo za njihovu potporu' Džundali. Sve te tri zemlje osudile su najkrvaviji napad u Iranu od završetka rata s Irakom 1988. i zanijekale ikakvu povezanost s njim. 'Najsnažnije odbacujemo sve optužbe da ovo ima ikakve veze s Velikom Britanijom', izjavio je glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova. 'Britanska vlada osuđuje teroristički napad u Iranu i bolan gubitak života koji je on izazvao. Terorizam je užasan gdje god da se dogodi', dodao je glasnogovornik Foreign Officea, ponovivši gotovo u riječ nedjeljnu izjavu glasnogovornika State Departmenta Iana Kellyja.

Glasnogovornik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova Abdul Basit ustvrdio je kako 'Pakistan ne sudjeluje u terorističkim aktivnostima..., već pokušava iskorijeniti tu pošast'. No tragični događaj prijeti ugrožavanjem dobrih bilateralnih odnosa dviju susjednih zemalja koje su dosad dobro surađivale i čak zajednički planirale izgradnju plinovoda, iako Iran već dugo tvrdi kako pripadnici Džundale djeluju iz Pakistana. Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad telefonski je nazvao pakistanskog predsjednika Asifa Alija Zardarija i zatražio pomoć Pakistana u pronalaženju napadača. 'ako su Iran i Pakistan bratski povezani, nazočnost terorističkih skupina u toj zemlji ne može se nikako opravdati', rekao je Ahmadinedžad pakistanskom kolegi.

'Pakistan se jednostavno mora suprotstaviti tim teroristima i njegove bi vlasti morale surađivati s Iranom u nastojanju da se počinitelji što prije uhite. U tome više ne smije biti oklijevanja', dodao je iranski predsjednik. Pripadnici Džundale nakon akcija u Iranu vrlo brzo i lako mogu prijeći u Pakistan, čime onemogućuju Čuvare revolucije, u čijoj su nadležnosti granična područja Irana, da ih zaustave i uhite. Iran tvrdi da je na tu temu održano nekoliko sastanaka pripadnika snaga sigurnosti dviju država, ali bez ikakva napretka jer pakistanski graničari nisu iskazali stvarnu volju za rješavanje tog problema. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene