Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon brojnih odgoda

Iran pustio nuklearku Bušer u pogon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranska nuklearka Bušer počela je s ograničenim radom što je ključni korak prema njezinu puštanju u pogon, objavila je ruska kompanija koja je izradila nuklearku.

Reaktor smješten nedaleko Perzijskog zaljeva podignut je do 'najniže razine snage koja se može kontrolirati' objavila je u nedjelju državna agencija RIA pozivajući se na kompaniju. Objavila je da je u tijeku samoodrživi proces nuklearne fisije u reaktoru u Bušeru koji je prva iranska nuklearka. Nuklearka je suočena s mnogim odgodama početak rada od njezine izgradnje u 1970-ima.

Član iranskog parlamentarnog odbora koji nadzire Bušer kazao je u ponedjeljak kako se provode 'završni testovi', a iranska novinska agencija Fars kazala je kako će nuklearka početi puštati energiju u sustav za dva mjeseca. Zapadne zemlje godinama pozivaju Rusiju da odustane od posla izgradnje Bušera vrijednog milijardu dolara u strahu da će omogućiti Iranu izgradnju nuklearnog oružja. Sporazum po kojem će Iran vraćati Rusiji potrošeno gorivo ublažio je te strahove. (Hina)

Pročitajte i ovo Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel Poginuo predsjednik EU čelnici izrazili sućut Iranu pa izazvali val osuda: Iranci otkrili kad će se održati izbori Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 1 srušio se u planinama FOTO Nove fotografije s mjesta nesreće helikoptera: Imam je preživio pad, dozivao je pomoć, no onda je i on umro

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene