Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Diplomati zasjedaju

Iran oslobodio američke zatvorenike, očekuje se ukidanje sankcija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je u subotu oslobodio četvoro Amerikanaca, uključujući novinara Washington Posta u sklopu razmjene zatvorenika, dok se diplomati okupljaju u Beču kako bi proglasili ukidanje sankcija i povratak zemlje s 80 milijuna stanovnika na međunarodnu scenu.

Iranska državna televizija objavila je da su oslobođeni Jason Rezaian, Amir Hekmati, Saeed Abedini i Nosratollah Khosravi.

Pročitajte i ovo Riječki karneval Filmski scenarij Nevjerojatan plan za bijeg iz zatvora u Rijeci: Iskopali tunel, htjeli se izgubiti među maškarama Slika nije dostupna mučili ga u zatvoru Američki sudac naredio Iranu da novinaru isplati gotovo 180 milijuna dolara odštete

Rezaian (39) je šef iranskog ureda Washington Posta uhićen 2014. i osuđen za špijunažu. Njegov slučaj bio je posebno velik kamen spoticanja u američko-iranskim odnosima.

Novinska agencija IRNA prenijela je da će i SAD pustiti na slobodu sedam Iranaca. State Department to još nije službeno potvrdio.

Do razmjene zatvorenika dolazi dok se očekuje početak primjene nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila i ukidanje međunarodnih sankcija Teheranu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) trebala bi u Beču objaviti da je Iran ispunio obveze iz sporazuma postignutog prošle godine, po kojem je obećao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija UN-a, SAD-a i EU-a.

Vijest o razmjeni zatvorenika stigla je nakon što je iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif objavio da će sankcije u subotu biti ukinute. On je u Beču gdje bi se kasnije trebao sastati s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryem.

Ukidanje sankcija značilo bi odmrzavanje milijardi dolara na iranskim računima u inozemstvu i ponovnu isporuku iranske nafte na međunarodna tržišta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene