Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo u snovima

Iran novim filmom poslao poruku Amerikancima: "Čeka vas kiša vrućeg olova"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako vam zvuči scenarij u kojem iranske snage uništavaju najmoćniju mornaricu svijeta? Običnim Irancima je to posve realan scenarij.

U Iranu je počeo igrati novi ratni film, s tematikom sukoba iranske vojske i moćne američke mornarice. U navedenom filmu, iranski general naredbom lansiranja balističkih raketa, uništava nadmoćniju američku flotu i donosi Iranu pobjedu.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari Olaf Scholz Duboko zabrinuti Nižu se osude iranskog napada na Izrael: "Ovo je novi korak u destabilizaciji regije"

Osim što je takav scenarij ravan znanstvenoj fantastici, nije na odmet niti napomenuti da je riječ o filmu u kojem, barem prema foršpanu koji je dostupan, nema glumaca, jer je sve napravljeno računalnom animacijom. Dakle, veze sa stvarnošću, praktički nikakve nema.

Dolaskom Donalda Trumpa na mjesto američkog predsjednika početkom 2017., tenzije između Irana i SAD-a počele su ponovno rasti. Podsjetimo, Trump je uveo i nove sankcije protiv Irana.

Redatelj filma nazvanog "Bitka za Perzijski zaljev II", Farhad Azima, ističe da puštanje filma u iranska kina posve slučajno koincidira s privremenom zabranom ulaska iranskih građana u SAD, prenosi AP.

Navedeni film, koji traje sat i pol, zapravo je svojevrsni nastavak iranskog filma iz 1980-ih godina, koji je pratio tematiku Iračko-iranskog rata.

Azimin film počinje američkim napadom na iransko nuklearno postrojenje, kojeg iranska robotska vozila razbijaju. Američkoj mornarici, na moru se suprotstavlja jedan brod, kojim zapovjeda lik vrlo sličan iranskom generalu Kazemu Solejmaniju, šefu iranskih specijalnih postrojbi.

Kad zapovjednik američke flote zatraži od njega da se preda, ovaj mu odgovara: "Generale, ja nisam diplomat, ja sam revolucionar!". Isto tako poručuje američkim vojnicima da si naruče lijesove, nakon čega iranske snage uništavaju američku flotu.

Američka 5. flota, čija je operativna baza u Bahrainu, odbila je komentirati radnju filma i sam film. To ne treba čuditi.

Azima naglašava kako je snimanje njegovog filma koštalo svega 250.000 dolara. Dodaje da su sredstva za snimanje prikupili od građana te da službena iranska vlada nema veze s tim filmom.

"To je odgovor stotinama (anti iranskih) američkih filmova i igara. Naša poruka glasi, ako ispalite i jedan metak na Iran, kiša vrućeg olova past će na vaše snage", poručio je Azima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene